ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαλακτοκομικά: 5 πράγματα που θα σας συμβούν αν τα βγάλετε από τη διατροφή σας

Γαλακτοκομικά: 5 πράγματα που θα σας συμβούν αν τα βγάλετε από τη διατροφή σας

Οι τροφικές δυσανεξίες έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να καταργούν ολόκληρες ομάδες τροφών προκειμένου να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Στις επίμαχες κατηγορίες τροφίμων ανήκουν και τα γαλακτοκομικά, τα οποία σε πολλούς ανθρώπους προκαλούν λόγω της λακτόζης που περιέχουν μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμα του στομαχιού, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, γουργούρισμα των εντέρων και έκλυση αερίων, ακόμη και διάρροια.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως, ότι ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών από τη διατροφή, δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, καθώς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Δείτε 5 πιθανές συνέπειες που θα έχει στον οργανισμό σας η μη πρόσληψη γαλακτοκομικών:

turi krema

Θα χάσετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Πριν αντικαταστήσετε το γάλα ζωικής προέλευσης με γάλα αμυγδάλου, πρέπει να θυμάστε ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πηγές βιταμίνης D, πρωτεΐνης και ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Πριν εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά, συμβουλευτείτε διατροφολόγο για να σας προτείνει κάποιο διατροφικό σχήμα από το οποίο θα πάρετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D και ασβεστίου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα και τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, είναι καλές πηγές ασβεστίου.

zugaria

Μπορεί να χάσετε βάρος

Η απώλεια βάρους λειτουργεί για πολλούς ως κίνητρο για να κόψουν τα γαλακτοκομικά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή κόβουν τα γαλακτοκομικά, αλλά επειδή πριν τα κόψουν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες και με λάθος τρόπο. Όταν σταματήσει κάποιος να τρώει πίτσα με τυριά και την αντικαταστήσει με άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής άλεσης και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι αναμενόμενο να χάσει βάρος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών με κανονικά λιπαρά, είχαν 8% μικρότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά έχουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα και αποφεύγουμε παχυντικές τροφές, όπως ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

fouskoma

Θα απαλλαγείτε από το φούσκωμα

Οι περισσότεροι από αυτούς που κόβουν τα γαλακτοκομικά, το κάνουν επειδή αισθάνονται φούσκωμα μετά την κατανάλωσή τους. Ο ένοχος είναι σχεδόν πάντα η δυσανεξία στη λακτόζη. Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των σακχάρων του γάλακτος.

Ακόμη και αν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη όμως, μπορείτε να καταναλώνετε κάποια γαλακτοκομικά αλλά μαζί με άλλες τροφές για να μειώσετε τα συμπτώματα. Εάν πάσχετε από κάποια πάθηση που επηρεάζει το έντερο, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσετε τα γαλακτοκομικά.

katharo Derma

Θα βελτιωθεί η όψη της επιδερμίδας σας

Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι η μη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τις έχει βοηθήσει να απαλλαγούν από ακμή και κηλίδες. Δεκάδες έρευνες όμως που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, δεν έχουν τεκμηριώσει τη σχέση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώνουν την ορμονική ακμή. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να μειώνετε τις τροφές που επηρεάζουν την επιδερμίδα σας και να συμβουλεύεστε διατροφολόγο για να σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

body lotion

Θα βελτιωθούν τα συμπτώματα παθήσεων του δέρματος

Κάποιοι πάσχοντες από έκζεμα και ψωρίαση αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα μετά τη μείωση ή την πλήρη εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Γενικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα (μαζί με το σιτάρι, τα αυγά, τη σόγια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα καρύδια και τα φιστίκια) και είναι συνήθως μια από τις ομάδες που εξαιρούνται σε μια τέτοια διατροφή. Μετά από λίγες εβδομάδες, οι ομάδες τροφίμων προστίθενται σταδιακά για να εντοπιστεί ποια προκαλεί φλεγμονή.

Συμπέρασμα: Η εξάλειψη των γαλακτοκομικών δεν αποτελεί εγγύηση για τα άτομα με ψωρίαση και έκζεμα. Αν όμως δείτε έξαρση των συμπτωμάτων, δοκιμάστε μια διαφορετική διατροφή για να διαπιστώσετε εάν οφείλονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών.

Πηγή: health.com

Διαβάστε επίσης:

Εφηβική ακμή: Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο

Τροφική δυσανεξία: Οι ένοχες ουσίες & τα συμπτώματα

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ρωτήστε τον γιατρό