ΟΜΟΡΦΙΑ

Εφηβική ακμή: Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο

Πολλοί έφηβοι αποφεύγουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγουν την ακμή.

Εφηβική ακμή: Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο

Εκτός από την πίτσα και την σοκολάτα όμως, βασική αιτία της ακμής στην εφηβεία είναι το γάλα και μάλιστα το αποβουτυρωμένο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν κατά πόσο το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζονται με εξάρσεις ακμής. Ανέλυσαν απαντήσεις που είχαν δώσει 47.335 γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη Nurses Health Study II.

Οι συμμετέχουσες είχαν ερωτηθεί για τη διατροφή τους στο γυμνάσιο και ειδικότερα τη συχνότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και αν συνήθιζαν να πίνουν γάλα πλήρες, γάλα σε σκόνη, γάλα με λίγα λιπαρά ή άπαχο και αν είχαν διαγνωστεί με σοβαρή εφηβική ακμή.

galaktokomika

Αν και οι περισσότερες γυναίκες (ποσοστό 61%) έπιναν πλήρες γάλα ως έφηβες, 20% έπινε γάλα με χαμηλά λιπαρά, 7% έπινε αποβουτυρωμένο γάλα και 2% γάλα σε σκόνη.

Εκείνες που ανέφεραν ότι έπιναν περισσότερο από τρεις μερίδες οποιοδήποτε τύπου γάλακτος κάθε μέρα είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν σοβαρή ακμή σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν μόνο μια μερίδα ή λιγότερο γάλα εβδομαδιαίως.

Οι γυναίκες που έπιναν δύο ή περισσότερες μερίδες αποβουτυρωμένου γάλακτος ημερησίως είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είχαν διαγνωστεί με σοβαρή ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας συγκριτικά με εκείνες που έπιναν μία μερίδα ή λιγότερο εβδομαδιαίως.

Ενώ το πλήρες γάλα και το γάλα με λίγα λιπαρά δεν φάνηκε να σχετίζεται με την εφηβική ακμή, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα στιγμιαία ροφήματα, το τυρί σε μορφή κρέμας και το τυρί cottage συσχετίστηκαν με την ακμή. Οι γυναίκες που έτρωγαν μια ή περισσότερες μερίδες των προαναφερόμενων προϊόντων ως έφηβες είχαν έως και 63% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είχαν σοβαρή ακμή στην εφηβεία.

Αντίθετα, οι σοκολάτες και τα αναψυκτικά δεν συσχετίστηκαν με την εφηβική ακμή. Εκείνοι οι έφηβοι που κατανάλωναν τηγανητές πατάτες και πίτσα επίσης δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν ακμή στην εφηβεία.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή ενηλίκων: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Ακμή: Οι καθημερινές συνήθειες που την πυροδοτούν