ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οστεοπόρωση: Τι να τρώτε και να αποφεύγετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.

Οστεοπόρωση: Τι να τρώτε και να αποφεύγετε
Bigstock

Μερικά από τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, σκυμμένη στάση και απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου.

Τις περισσότερες φορές αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην αναγνωριστούν εγκαίρως προτού να οδηγήσουν σε κατάγματα.

Ορισμένοι παράγοντες, όπως οι διατροφικές διαταραχές, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία των οστών μας. Δείτε τι πρέπει να συμπεριλάβετε και να αποκόψετε από τη διατροφή σας για καλύτερη υγεία των οστών.

Οστεοπόρωση: Τροφές που πρέπει να προτιμάτε

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το φυτικό γάλα, ο σολομός και το τόφου είναι καλές πηγές ασβεστίου που μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αντοχής των οστών.
  • Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομός), τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ποτά, το τυρί, οι κρόκοι αυγών και το βοδινό κρέας βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από άλλες τροφές.
  • Όπως το ασβέστιο και οι βιταμίνες, έτσι και η πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητη για την αντοχή των οστών. Πρωτεΐνες από φυτικές πηγές (π.χ. φασόλια και ξηροί καρποί), καθώς και ζωικές πηγές (π.χ. ψάρια, πουλερικά χωρίς την πέτσα και άπαχα κομμάτια κρέατος) μπορούν να βοηθήσουν στην αντοχή των οστών.
  • Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθούν στην μετατροπή της βιταμίνης D στη δραστική της μορφή. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές μαγνησίου.
  • Ο ψευδάργυρος αποτρέπει τη διάσπαση των οστών και βοηθά στην οικοδόμησή τους. Το βοδινό κρέας, οι γαρίδες, το σπανάκι, οι λιναρόσποροι, τα στρείδια και οι σπόροι κολοκύθας είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου.

Οστεοπόρωση: Τροφές που πρέπει να περιορίσετε

  • Αλμυρά τρόφιμα: Η κατανάλωση τροφών με πολύ αλάτι και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πρέπει να αποφεύγονται για να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας οστικής μάζας.
  • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D, που είναι απαραίτητα για την αντοχή των οστών. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα, γεγονός που αυξάνει και πάλι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Καφεΐνη: Ο περιορισμός της καφεΐνης βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Αναψυκτικά: Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και φώσφορο μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Πηγή: medicaldaily.com