ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσπεψία: Το μπαχαρικό που είναι αποτελεσματικό όσο τα αντιόξινα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αν και χρησιμοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου για τη θεραπεία της δυσπεψίας, τα οφέλη του σε σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα παραμένουν ελάχιστα μελετημένα.

Δυσπεψία: Το μπαχαρικό που είναι αποτελεσματικό όσο τα αντιόξινα
Bigstock

Ο κουρκουμάς βρίσκει εδώ και αιώνες εφαρμογή από τη θεραπεία δερματικών διαταραχών έως την αντιμετώπιση προβλημάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού, προβλημάτων αρθρώσεων και του πεπτικού συστήματος.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέδειξαν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση της δυσπεψίας και σε επίπεδο άμεσα συγκρίσιμο με εκείνη των αντιόξινων φαρμακευτικών προϊόντων.

Στην μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, οι ερευνητές συνέκριναν τη χρήση του κουρκουμά με το συμβατικό αντιόξινο φάρμακο ομεπραζόλη. Είναι ένας αναστολέας αντλίας πρωτονίων (PPI) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας. Βρήκαν ότι ο κουρκουμάς ήταν εξίσου αποτελεσματικός με το φάρμακο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.

Η λειτουργική δυσπεψία είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλεί αίσθημα καύσου στο στομάχι, φούσκωμα, υπερβολικό ρέψιμο και ναυτία. Συνήθως συνιστάται στους ασθενείς να κάνουν τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους και να χρησιμοποιούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για ανακούφιση.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη περιελάμβανε 206 ενήλικες κάτω των 70 ετών που εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία της Ταϊλάνδης με λειτουργική δυσπεψία. Κατατάχθηκαν σε μία από τρεις ομάδες θεραπείας:

  1. Στην πρώτη ομάδα 69 ασθενών χορηγήθηκαν δύο μεγάλες κάψουλες κουρκουμίνης των 250 mg (βιοδραστική ουσία στον κουρκουμά) τέσσερις φορές την ημέρα και μια εικονική κάψουλα.
  2. Στην επόμενη ομάδα 68 ασθενών χορηγήθηκε ομεπραζόλη 20 mg κάψουλα ημερησίως και δύο εικονικές κάψουλες τέσσερις φορές την ημέρα.
  3. Στην τελευταία ομάδα δόθηκε κουρκουμάς, καθώς και ομεπραζόλη.

Στην αρχή της δοκιμής, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά και βαθμολογίες δυσπεψίας στην κλίμακα SODA (Severity of Dyspepsia Assessment). Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν ξανά μετά από 28 και 56 ημέρες.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι βαθμολογίες SODA ήταν κοντινές και έδειξαν σημαντικές μειώσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μέχρι την ημέρα 28 για πόνο (-4,83, -5,46 και -6,22) και άλλα συμπτώματα (-2,22, -2,32 και -2,31) και στις τρεις ομάδες.

Αυτές οι άμεσα συγκρίσιμες βελτιώσεις ήταν ακόμη πιο έντονες μετά από 56 ημέρες για τον πόνο (-7,19, -8,07 και -8,85, αντίστοιχα) και άλλα συμπτώματα (-4,09, -4,12 και -3,71, αντίστοιχα).

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι “αυτή η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστα στοιχεία για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας” και ότι τα ευρήματά τους μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη χρήση του κουρκουμά στην κλινική πράξη.