ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς δεν θα έχετε καούρα μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ελληνική παράδοση της ημέρας των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από το οικογενειακό τραπέζι.

Πώς δεν θα έχετε καούρα μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα
Bigstock

Τα φαγητά και τα γλυκά σε μια τέτοια περίσταση συνιστούν... λουκούλλειο γεύμα. Αλλά τη γαστριμαργική απόλαυση συνήθως ακολουθεί μια “βαρυστομαχιά”, δηλαδή μια δυσκολία να χωνέψουμε το (πολύ) φαγητό.

Για πολλούς ανθρώπους αυτό σημαίνει ότι θα έχουν και καούρα, ακριβώς επειδή κατανάλωσαν ένα μεγάλο γεύμα, πλούσιο σε λιπαρά.

Γιατί εμφανίζεται καούρα μετά το φαγητό

Όταν καταπίνετε τροφή, περνάει από τον λαιμό σας και μέσω του οισοφάγου φτάνει στο στομάχι σας. Η δράση της κατάποσης προκαλεί το άνοιγμα του μυός που ελέγχει το άνοιγμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου (οισοφαγικός σφιγκτήρας), επιτρέποντας στα τρόφιμα και τα υγρά να εισέλθουν στο στομάχι. Διαφορετικά, ο μυς παραμένει ερμητικά κλειστός.

Εάν αυτός ο μυς δεν κλείσει σωστά μετά την κατάποση, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να επιστρέψει προς τον οισοφάγο. Αυτό ονομάζεται “παλινδρόμηση”. Μερικές φορές, το οξύ του στομάχου φτάνει στο κάτω μέρος του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα.

Ανακούφιση της καούρας μετά το φαγητό

Το καλό φαγητό τις γιορτινές μέρες είναι σχεδόν... αναγκαιότητα για εμάς τους Έλληνες. Αλλά η καούρα δεν χρειάζεται να είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα εντός μεγάλου γεύματος. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπραΰνετε το αίσθημα της καούρας μετά από ένα γεύμα. Δοκιμάστε τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας.

Μην ανάψετε αμέσως τσιγάρο και μην πιείτε αλκοόλ ή καφεΐνη

Οι καπνιστές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να κάνουν ένα τσιγάρο μετά το γεύμα, αλλά αυτή η απόφαση μπορεί να αποδειχτεί επώδυνη στη συνέχεια. Μεταξύ των πολλών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα, ενθαρρύνει επίσης την καούρα χαλαρώνοντας τους μυς που κανονικά εμποδίζουν το οξύ του στομάχου να επανέλθει στον λαιμό.

Η καφεΐνη και το αλκοόλ επηρεάζουν επίσης αρνητικά την λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Φορέστε χαλαρά ρούχα

Οι σφιχτές ζώνες και άλλα ρούχα που σας στενεύουν μπορεί να ασκήσουν πίεση στην κοιλιά σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καούρα. Χαλαρώστε τα στενά ρούχα μετά από ένα μεγάλο γεύμα, ή αλλάξτε σε κάτι πιο άνετο για να αποφύγετε την καούρα.

Μην βιαστείτε να ξαπλώσετε

Μπορεί επίσης να μπείτε στον πειρασμό να ξαπλώσετε σε μια πολυθρόνα, στον καναπέ ή και στο κρεβάτι μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της καούρας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από ένα γεύμα, παραμείνετε ενεργοί: προσπαθήστε να κινείστε γενικώς για τουλάχιστον 30 λεπτά. Δοκιμάστε να πλύνετε τα πιάτα ή να πάτε για μια σύντομη βόλτα με τα πόδια.

Είναι επίσης καλή ιδέα να τελειώνετε τα γεύματά σας τουλάχιστον δύο ώρες προτού ξαπλώσετε και να αποφεύγετε να τρώτε σνακ ακριβώς πριν τον ύπνο.

Ανασηκώστε το κεφάλι σας όταν ξαπλώνετε

Προσπαθήστε να σηκώσετε το κεφάλι σας 10-15 εκατοστά από το επίπεδο του στρώματος για να αποτρέψετε την καούρα και την παλινδρόμηση. Όταν το πάνω μέρος του σώματος είναι ανυψωμένο, η βαρύτητα καθιστά λιγότερο πιθανό το περιεχόμενο του στομάχου να επανέλθει στον οισοφάγο. Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι πρέπει πραγματικά να σηκώνετε σε γωνία ολόκληρο το πάνω μέρος του κορμού (από την μέση και πάνω), όχι μόνο το κεφάλι σας. Η στήριξη με επιπλέον μαξιλάρια μόνο στο κεφάλι φέρνει το σώμα σας σε μια λυγισμένη θέση, η οποία μπορεί να αυξήσει την πίεση στην κοιλιά σας και να επιδεινώσει την καούρα και τα συμπτώματα παλινδρόμησης.

Μπορείτε και να σηκώσετε το κρεβάτι από την πλευρά του κεφαλιού τοποθετώντας ξύλινα μπλοκ ή βιβλία από κάτω.

Πηγή: healthline.com