ΥΓΕΙΑ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια από τις πιο κοινές πεπτικές διαταραχές στον κόσμο.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί
Bigstock

Συμβαίνει όταν το οξύ ανεβαίνει από το στομάχι, το οποίο είναι ανθεκτικό στα οξέα, στον οισοφάγο, ο οποίος είναι λιγότερο ανθεκτικός στα οξέα.

Ο δρ. James East, γαστρεντερολόγος στη Mayo Clinic Healthcare στο Λονδίνο, λέει ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να είναι κοινή, αλλά ενέχει δυνητικά σοβαρές επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Καούρα: Το βασικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

“Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι όταν παθαίνεις όξινη και χημική βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου”, λέει ο δρ. East.

Μπορεί να νιώσετε κάτι σαν εξόγκωμα στον λαιμό, να έχετε δυσκολία στην κατάποση, να έχετε πόνο στο στήθος, βήχα ή να έχετε επιδείνωση των συμπτωμάτων τύπου άσθματος.

“Οι επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν την οισοφαγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Εάν αυτό είναι επίμονο, μπορεί να εμφανίσετε ουλές και στένωση”, προειδοποιεί ο ίδιος.

Οισοφάγος Barrett και αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου

Αλλά εάν είναι επίμονο και θεραπεύεται, η επένδυση του οισοφάγου μπορεί να αλλάξει σε μια πιο ανθεκτική στα οξέα μορφή, που είναι ο οισοφάγος Barrett.

“Ο οισοφάγος Barrett είναι μια αρκετά συχνή επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επηρεάζει το 10-15% των ασθενών. Και μια πολύ μικρότερη ομάδα αντιμετωπίζει έναν άλλο κίνδυνο: περίπου 1 στους 200 ασθενείς με οισοφάγο Barrett ετησίως θα αναπτύξει αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου”, λέει ο δρ. East.

Υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Αλλά πρώτα, αποφύγετε τα ερεθίσματα, όπως ο καφές, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

“Εάν έχετε σοβαρή ή συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή”, καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: mayoclinic.org