ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προτείνει νέα διατροφική έρευνα για να προσθέσετε 10 χρόνια ζωής

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κερδίζετε χρόνια ζωής ακόμα και αν ξεκινήσετε από την μέση ηλικία να εφαρμόζετε όσα διαπίστωσε η μεγάλη μελέτη.

Τι προτείνει νέα διατροφική έρευνα για να προσθέσετε 10 χρόνια ζωής
Bigstock

Μια διεθνής ομάδα ειδικών δημόσιας υγείας, ερευνητών σε ζητήματα εθισμού, επαγγελματιών καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας και διατροφολόγων ανακάλυψε ότι η μετάβαση από μια τυπική δυτική διατροφή σε ένα πιο υγιεινό σχήμα θα μπορούσε να προσθέσει 10 χρόνια ζωής για τον μέσο μεσήλικα.

Στην μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, οι επιστήμονες ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα για συμμετέχοντες στην μεγάλη διαρκή μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η ανθυγιεινή διατροφή οδηγεί σε περισσότερους από 75.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα που ζουν στις Η.Π.Α.

Σε αυτήν τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα από την μελέτη UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη που εμπλέκεται στη διερεύνηση της συμβολής της γενετικής προδιάθεσης έναντι της περιβαλλοντικής έκθεσης σχετικά με την ανάπτυξη ασθενειών στους ανθρώπους. Λειτουργεί από το 2006 και περιλαμβάνει τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από μισό εκατομμύριο εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι εγγράφηκαν σε ηλικία μεταξύ 40 και 69 ετών. Σκοπός είναι να παρακολουθείται η υγεία των εγγεγραμμένων για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Για αυτήν τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τις διατροφικές συνήθειες όλων των εθελοντών στη βάση δεδομένων. Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπο της διατροφικής συμπεριφοράς στο προσδόκιμο ζωής, ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση τα πρότυπα διατροφής τους, σημειώνοντας και το πώς αυτά άλλαξαν με την πάροδο των ετών.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα εκείνων που μεταπήδησαν από ανθυγιεινά σε υγιεινά πρότυπα διατροφής με εκείνα όσων δεν στράφηκαν ποτέ σε πιο υγιεινές δίαιτες, διαπίστωσαν ότι μια στροφή σε πιο υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που μεταπήδησαν από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια υγιεινή διατροφή και διατήρησαν αυτό το μοτίβο πρόσθεσαν κατά μέσο όρο σχεδόν 10 χρόνια στη ζωή τους.

Η αλλαγή αργότερα στη ζωή πρόσθεσε επίσης χρόνια, αλλά όχι τόσα πολλά.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πολιτικές για να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων γενικά, όπως η προσθήκη φόρων σε ανθυγιεινά τρόφιμα και η επιδότηση εκείνων που είναι υγιεινά.

Πηγή: medicalxpress.com