ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να μην τρώτε κρέας αν κάνετε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων που βασίζονται σε φυτικές πηγές αποδίδουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας.

Γιατί να μην τρώτε κρέας αν κάνετε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων
Bigstock

Νέα έρευνα προσφέρει ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι καλά για εσάς μακροπρόθεσμα.

“Η μελέτη μας υπερβαίνει το απλό ερώτημα 'να τρώω υδατάνθρακες ή όχι'; Αναλύει τη χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα και παρέχει μια λεπτομερή ματιά στο πώς η σύνθεση αυτών των τύπων δίαιτας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με την πάροδο ετών, όχι μόνο για εβδομάδες ή μήνες”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Binkai Liu, βοηθός ερευνήτρια στο τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν το εξής: Δεν είναι όλες οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ίδιες, όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 123.000 υγιείς ενήλικες που συμμετείχαν σε μεγάλες ερευνητικές μελέτες μεταξύ 1986 και 2018.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη διατροφή και το βάρος τους κάθε τέσσερα χρόνια και βαθμολογήθηκαν με βάση τη συμμόρφωση σε πέντε τύπους δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Περιλάμβαναν αυτές που βασίζονται σε ζωικές πρωτεΐνες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και αυτές που έδιναν έμφαση στις ζωικές πρωτεΐνες, τα ανθυγιεινά λίπη και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Τι έδειξε η έρευνα

  • Τα σχήματα χαμηλών υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες από υγιεινές φυτικές πηγές συνδέθηκαν με βραδύτερη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους.
  • Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν ολικά διατροφικά σχήματα χαμηλών υδατανθράκων ή με βάση τα ζώα κέρδισαν περισσότερο βάρος, κατά μέσο όρο, από εκείνους που ακολούθησαν ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα χαμηλών υδατανθράκων με την πάροδο του χρόνου.

Αυτοί οι δεσμοί ήταν ισχυρότεροι για τους συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάτω των 55 ετών ή/και λιγότερο σωματικά δραστήριοι, διαπίστωσε η μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

“Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τις δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν διατροφικά πρότυπα που δίνουν έμφαση σε υγιεινές τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά”, δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της έρευνας, δρ. Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Χάρβαρντ.

Πηγές: harvard.edu, healthday.com