ΥΓΕΙΑ

Οι λόγοι που πρέπει να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας με ψάρια

Τα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στον άνθρωπο, αλλά και με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, διαρκώς αυξάνονται.

Οι λόγοι που πρέπει να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας με ψάρια

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια, όπως η γαύρος, η σαρδέλα και η ρέγκα, θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 θανάτους ετησίως και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ομάδα Ιαπώνων και Αυστραλών ερευνητών διεξήγαγε τη μεγαλύτερη ανάλυση του είδους της, που περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερες από 130 χώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 θανάτους ετησίως και να μειώσει σημαντικά τον επιπολασμό της αναπηρίας ως αποτέλεσμα ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Η υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ψάρια αυτά είναι φθηνά και άφθονα και ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις είναι υψηλός, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία και την υγεία του πλανήτη θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να στραφούμε προς τρόφιμα που είναι υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση βασικών θρεπτικών συστατικών, αλλά προλαμβάνουν και τα μη μεταδοτικά νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των μικρών ψαριών ως εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας θα προσέφερε δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων» έγραψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν τέσσερα σενάρια, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό μοτίβο κατανομής των μικρών ψαριών παγκοσμίως. Χρησιμοποίησαν δεδομένα για την προβλεπόμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος το 2050 για 137 χώρες και ιστορικά δεδομένα για τα αλιεύματα μικρών ψαριών από θαλάσσιους βιότοπους. Διαπίστωσαν πως σε παγκόσμιο επίπεδο, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 750.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή έως το 2050 και να αποτρέψει πολλά χρόνια ζωής με αναπηρία.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η περιορισμένη προσφορά μικρών ψαριών δεν επαρκεί για να αντικαταστήσει όλη την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, η μερική αντικατάστασή του θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το παγκόσμιο βάρος των ασθενειών.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι τα μικρά ψάρια είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας. Αυτή η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για κατευθυντήριες γραμμές στην πολιτική τροφίμων με βάση τα ψάρια και πολιτικές με έμφαση στη διατροφή, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις αναλογίες της μελλοντικής πρόσληψης ψαριών και να προωθηθεί η κατανάλωση μικρών ψαριών» καταλήγουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Global Health.