ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Σ. Μπερσίμης: Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα

Κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 500 εκατ. ευρώ κινούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στον Οργανισμό για τη νέα χρονιά.

Σ. Μπερσίμης: Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πλέον οι οφειλές προς τους παρόχους υγείας, κυμαίνονται μεταξύ 400 με 450 εκατ. ευρώ όπως δηλώνει στο onmed ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, προσθέτοντας με νόημα, «εάν ο Οργανισμός είχε ιδρυθεί την 1η Ιανουαρίου 2016 (πριν ένα χρόνο δηλαδή) τότε οι τρέχοντες οφειλές θα άγγιζαν τα 80 εκατ. ευρώ (!!!)».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα μεγάλο μέρος από τις νοσηλείες του εξωτερικού έχει επίσης αποπληρωθεί, γύρω στα 70 με 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Και γιατί το λέμε αυτό; διότι πολύ απλά η Ελλάδα για κάποιες χώρες, βρισκόταν στη black list όπως η Ελβετία. Πλέον η χώρα μας (και όσον αφορά ειδικότερα το κομάτι της ασφλιστικής κάλυψης στο εξωτερικό) έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, κάτι που δίνει ικανοποίηση στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένη εγκύκλιος του Οργανισμού, «κατόπιν των επιτυχημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του αντίστοιχου Οργανισμού Σύνδεσης της Ελβετίας, αποκαθίσταται η ομαλή διαδικασία αποδοχής του ευρωπαϊκού εντύπου S2 GR (E112 GR) από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης της Ελβετίας». Οι νοσηλείες σε Αυστρία και Ελβετία, αφορούν κυρίως μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Αναφορικά με τις πληρωμές των παρόχων υγείας, όπως τονίζει ο κ. Μπερσίμης γίνεται μία σημαντική προσπάθεια το διάστημα των 90 ημερών που είναι θεσπισμένο να μειωθεί στις 60 ημέρες. Μάλιστα σε κάποιες κατηγορίες παρόχων υγείας αυτό έχει ξεκινήσει και ισχύει όπως για παράδειγμα οι φαρμακοποιοί.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει επομένως, το μεγάλο αγώνα δρόμου που «τρέχει» εδώ και 25 μήνες ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης στο τιμόνι του Οργανισμού (του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της Ευρώπης, που κάποτε συνήθιζε να χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη θέση του στο υπουργείο Υγείας), ανεξάρτητα εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη στρατηγική του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η φετεινή χρονιά, ξεκινά με δυναμικούς αλλά και ρεαλιστκούς στόχους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μας θυμίζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός το 2018, βασικοί άξονες της οποίας, είναι οι εξής:

- Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο.

- Πλήρης διασύνδεση συνταγογράφησης & έκδοσης παραπεμπτικών με τη νόσο.

- Ηλεκτρονικός Έλεγχος Γνωματεύσεων.

- Νέος ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμών Παροχών Υγείας)

- σε εξέλιξη είναι η δημιουργία φαρμακείων και η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων σε καλύτερα κτήρια.

Διαβάστε ακόμη:

Μπερσίμης: Καθαρός από ληξιπρόθεσμα ο ΕΟΠΥΥ - Αυτή είναι η στρατηγική μας για το 2018

Το clawback παρατείνεται για 3 χρόνια - Συμψηφισμούς για το 2016 ζητάει και η φαρμακοβιομηχανία



Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία

Ο ΕΟΠΥΥ στο πλευρό των πληγέντων: Πράσινο φως για χειρόγραφες συνταγές, ΦΥΚ & αναλώσιμα

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ: Απλοποιείται η διαδικασία αποπληρωμής με συμψηφισμό