ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ στο πλευρό των πληγέντων: Πράσινο φως για χειρόγραφες συνταγές, ΦΥΚ & αναλώσιμα

Ο ΕΟΠΥΥ παρακάμπτει τα ηλεκτρονικά συστήματα και δίνει το πράσινο φως για χειρόγραφες συνταγές αλλά και διανομή φαρμάκων και υλικών στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα στη Μάνδρα Αττικής.

Ο ΕΟΠΥΥ στο πλευρό των πληγέντων: Πράσινο φως για χειρόγραφες συνταγές, ΦΥΚ & αναλώσιμα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Την ίδια προτεραιότητα όμως θα εφαρμόσει η διοίκηση του Οργανισμού εκτός από τους ασφαλισμένους, και στους παρόχους υγείας, οι οποίοι έχασαν πολύτιμο εξοπλισμό και καταστράφηκαν ολοσχερώς οι επαγγελματικοί τους χώροι.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχετική εγκύκλιος που ξεκίνησε να ισχύει.

Αλλά και οι χρονίως πάσχοντες που έχασαν τα φάρμακά τους (μιλάμε για ακριβές θεραπείες) θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους στον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Διεύθυνση της Ελευσίνας προκειμένου να τα προμηθευτούν εκ νέου χωρίς επιβάρυνση. Η συνταγογράφηση των παραπάνω φαρμάκων και ειδών, θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση των ασφαλισμένων για την απώλεια του βιβλιαρίου.

Εξετάζουμε οποιοδήποτε αίτημα με απόλυτη προτεραιότητα, τονίζει εμφατικά ο κ. Μπερσίμης, έχοντας δώσει εντολή, οι κάτοικοι της Μάνδρας να μπορέσουν να ανακουφιστούν όσο γίνεται συντομότερα.

Οι πληγέντες που δεν έχουν ταυτότητα ή ΑΜΚΑ θα μπορούν με ένα πιστοποιητικό από το δήμο ή την Πυροσβεστική έχουν τη δυνατότητα και συνταγογράφησης αλλά και εκτέλεσης της συνταγής. Δίνεται επίσης το δικαίωμα στους πλημμυροπαθείς που έχασαν αναλώσιμα υλικά και γυαλιά να τα προμηθευτούν εκ νέου. Μέριμνα και προτεραιότητα επίσης, θα δοθεί από τον Οργανισμό και για τους παρόχους υγείας της περιοχής καθώς και για τις αποζημιώσεις τους σε όσους έχουν επιπροσθέτως πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία.

Ο κ. Μπερσίμης αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε τόνισε ότι αυτές βαίνουν μειούμενες. Συγκεκριμένα όπως είπε, τα ληξιπρόθεσμα πριν δύο χρόνια, ανέρχονταν σε 2 δις ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του χρόνου, εκτιμάμε πως ληξιπρόθεσμα θα έχουμε μόνο τα τρέχοντα.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΕΟΠΥΥ που στηρίζει τους πληγέντες, αλλά και φορείς, Οργανισμοί, γιατροί (ΠΙΣ & ΙΣΑ), φαρμακοποιοί και φυσικά πρόσωπα. Ένα αληθινό «τσουνάμι» αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Ήδη πολλοί φαρμακοποιοί έχουν ξεκινήσει και συγκεντρώνουν οικονομική ενίσχυση για τους συναδέλφους τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε πως θα στηρίξει 5 ιατρεία και γιατρούς, ενώ από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της Μάνδρας, βρέθηκε και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι εθελοντές του οποίου πραγματοποιούν περιπολίες και βοηθούν τους κατοίκους, ενώ ο ΕΕΣ συντονίζει μέρος του έργου των δωρεών.

Διαβάστε ακόμη:

Μάνδρα: Ο ΕΕΣ υπεύθυνος των δωρεών - Συνεχίζεται η στήριξη από φαρμακεία & το Κοινωνικό Πλυντήριο



Δυτική Αττική: Ένας επιπλέον γενικός γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας



Ένα δωρεάν ιατρείο για τη Δυτ. Αττική & η έκκληση του ΙΣΑ για χειρόγραφη συνταγογράφηση

ΕΟΠΥΥ: Ανακοίνωση για τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές

Αυτά είναι τα μέτρα για τη Δημόσια Υγεία μετά από πλημμύρες - Εγκύκλιος Μπασκόζου