ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στην ακτινοθεραπεία - Αποζημίωση μόνο στα επείγοντα για cyber knife

Σε νέες οδηγίες για την ακτινοθεραπεία, προχώρησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς εφεξής θα αποζημιώνονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά πριν από την έγκριση του ΚΕΣΥ για cyber-knife.

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στην ακτινοθεραπεία - Αποζημίωση μόνο στα επείγοντα για cyber knife

Ειδικότερα, δεν θα αποδίδεται στο εξής η δαπάνη της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής/ακτινοθεραπείας (x-knife ή γ-knife, cyber-knife) η οποία διενεργείται ιδιωτικά, εάν δεν έχει προηγηθεί θετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο που αναρτήθηκε χθες (13 Φεβρουαρίου) στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, καλούνταν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική/Ακτινοθεραπεία (X-knife ή γ-knife, cyber knife) πριν από την έκδοση της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ. Η διοίκηση του Οργανισμού διορθώνει σήμερα με νέα εγκύκλιο την κατάσταση (που δημιούργησε ένταση είναι γεγονός) με την οποία εξαιρούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία κοστίζει γύρω στα 6.500 ευρώ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 και μέχρι σήμερα είχαν υποβληθεί στη θεραπεία μόλις 12 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Πολύ συχνά, οι ασθενείς λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους, δεν περιμένουν την απόφαση του ΚΕΣΥ και πραγματοποιούν την παραπάνω ιατρική πράξη. Σε δεύτερο χρόνο προσκομίζουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και την έγκριση του ΚΕΣΥ όταν εκδοθεί, προκειμένου να τους αποδοθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην ιατρική πράξη. Ο ΕΟΠΥΥ στην εγκύκλιό του αναφέρει ότι έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ, για την έγκριση του ποσού που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής/ακτινοθεραπείας, προγενέστερα της απόφασης του ΚΕΣΥ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η ορθή διαδικασία, για την απόδοση της δαπάνης στους ασφαλισμένους είναι η εξής:

«Αρμοδιότητα των Περιφερειακών Διευθύνσεων είναι η παραλαβή του ιατρικού φακέλου των ασφαλισμένων σχετικά με τη διενέργεια στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής/ακτινοθεραπείας (x-knife, cyber-knife) και η διαβίβαση αυτών στο ΚΕΣΥ, προς έγκριση της θεραπείας.

Εν συνεχεία, και μετά τη θετική απόφαση του ΚΕΣΥ, οι ασφαλισμένοι πραγματοποιούν την ανωτέρω ιατρική πράξη, στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

Σε εξαιρετικές και ιδιαίτερα επείγουσες περιπτώσεις όπου πραγματοποιείται ιδιωτικά η ιατρική πράξη προγενέστερα της εγκριτικής απόφασεως του ΚΕΣΥ, ο Οργανισμός κατ’ εξαίρεση αποδίδει τη σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο».

Δείτε εδώ την σχετική εγκύκλιο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΠΥΥ: Τέλος χρόνου σήμερα για τις συμβάσεις - Τι αποφασίζουν οικογενειακοί & παιδίατροι

Για πρώτη φορά η επικίνδυνη κοιλιακή ταχυκαρδία θεραπεύτηκε με μη επεμβατική ακτινοθεραπεία