ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Τέλος χρόνου σήμερα για τις συμβάσεις - Τι αποφασίζουν οικογενειακοί & παιδίατροι

Και ενώ λήγει σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου (μετά από μικρή παράταση που δόθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ) η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους οικογενειακούς γιατρούς, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί.

ΕΟΠΥΥ: Τέλος χρόνου σήμερα για τις συμβάσεις - Τι αποφασίζουν οικογενειακοί & παιδίατροι

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι οικογενειακοί γιατροί που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ανέρχονταν την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 1.500 άτομα, και ο ΕΟΠΥΥ ζητά περί τα 2.700 άτομα, προκειμένου να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τους παιδιάτρους, που έχουν ήδη πληρωθεί οι θέσεις. Να σημειώσουμε, ότι οι οικογενειακοί γιατροί, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Φυσικά καταλυτικό ρόλο στο γεγονός της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουν διαδραματίσει και τα θεσμικά όργανα των γιατρών, καθώς τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, όσο και οι άλλοι τοπικοί Σύλλογοι από την πρώτη στιγμή, παρότρυναν τα μέλη τους να μην αποδεχθούν την πρόταση, εκτιμώντας ότι οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαξιωτικές για το ιατρικό σώμα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούσε να τηρεί σκληροπυρηνική θέση, αναφορικά με το ζήτημα των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «εμμένει στην πάγια θέση του για συλλογικές συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού και για όσους ιατρούς το επιθυμούν, καλώντας τα μέλη του να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.»

Από την πλευρά του, και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα για το θέμα των συμβάσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στο όνομα της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ, μέσω των νέων συμβάσεων ομηρίας του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς, η μόνη επένδυση είναι τα λουκέτα στα ατομικά ιατρεία ώστε να διασωθεί η τιμή των ΤΟΜΥ και να επιτευχθεί μεταφορά πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο κρατικό σύστημα. Το νέο μοντέλο αποτελεί φενάκη με στόχο τη μετάβαση σε ένα ανεπαρκέστερο και φτωχότερο σύστημα ΠΦΥ».

Την δυσφορία τους όμως για τις συμβάσεις των οικογεναικών γιατρών, εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή του ειδικότερα ο ΙΣΠ προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον υπουργό Υγείας, αναφέρει τα εξής:

«Οι συμβάσεις που προτείνει ο Οργανισμός σας για τους παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους είναι απαράδεκτες στο οικονομικό σκέλος και ελλιπείς στην περιγραφή του έργου των ιατρών και των δικαιωμάτων των ασθενών.

Είστε σε θέση να μας εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους προτείνετε μείωση των ιατρικών αμοιβών κατά 25%-50% την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει διπλάσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το αναμενόμενο; Υπήρξε διάλογος πριν την λήψη της απόφασης ή είναι μονομερής δική σας; Τυγχάνει της έγκρισης ή της εντολής του ΥΥΚΑ;

Επί μήνες μιλούσατε δημόσια για συλλογική σύμβαση, χωρίς να γνωρίζουμε αν και πως προετοιμάζατε κάτι τέτοιο. Θεωρείτε ότι είναι αποδεκτή η χρήση αυτής της τεχνικής παραπλάνησης των ιατρών που επωμίζονται την εξυπηρέτηση των πολιτών, που καλύπτει ο οργανισμός σας;».

Ο ΙΣΘ τέλος, καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να αποσύρει την σύμβαση και να αναζητήσει αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού πρώτα και στη συνέχεια να επιδιώξει διάλογο χωρίς κρυφή ατζέντα.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες, θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, αλλά και πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων.

Να θυμίσουμε, ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν καθημερινά να επισκέπτονται δωρεάν συμβεβλημένους γιατρούς.
Το σύστημα των 200 επισκέψεων καταργείται, καθώς αυτές εξαντλούνταν πολλές φορές από την αρχή του μήνα. Τώρα, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να δηλώνουν συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο εντός του οποίου θα δέχονται τους εγγεγραμμένους σε αυτούς πολίτες εντελώς δωρεάν. Ο «δεσμευμένος» χρόνος των γιατρών σε εβδομαδιαία βάση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 24 ώρες, ενώ στο υπόλοιπο καθημερινό πρόγραμμα του ιατρείου τους έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα ιδιωτική ιατρική, χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Θέλουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αντάξιες του λειτουργήματός μας



Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Η μόνη επένδυση στην ΠΦΥ είναι τα λουκέτα στα ατομικά ιατρεία

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

Ξανθός & Πολάκης στα εγκαίνια 1ης & 2ης ΤΟΜΥ Χανίων: Η ΠΦΥ έχει την σφραγίδα του ΠΟΥ

100 χρόνια Υπουργείο Υγείας: Μία δύσκολη ζωντανή ιστορία μεταξύ κοινωνίας, υγείας, πολιτικής

Ξανθός: Το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018, παρά τα οριακά οικονομικά του

Οικονόμου: Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, σοβιετικού τύπου επινόημα