ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

Το 2018 θα είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η χρονιά που θα δρομολογηθεί η στοχευμένη ενίσχυσή της με 450 περίπου μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα στα Εργαστήρια, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Περάματος το Σάββατο, συνοδευόμενος από τον Αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Σ. Βαρδαρό, τη Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ Ε. Μαυρομάτη και τον Υποδιοικητή και αρμόδιο για θέματα ΠΦΥ Σ. Δημητρακόπουλο.

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα, δεσμεύθηκε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΚΥ Περάματος, ότι θα σταθεροποιηθεί η παρουσία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (που λειτουργεί στο ΚΨΥ Ρεθύμνου) και ότι θα γίνει προσπάθεια λειτουργίας στο ΚΥ ενός ιατρείου αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ, σε συνεργασία με τη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ.

Ο Διευθυντής του ΚΥ κ. Ν. Παπαδάκης, το ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό του ΚΥ, καθώς και οι εκπρόσωποι του Δήμου Μυλοποτάμου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Μ. Σαρρή, παρουσίασαν στον Υπουργό Υγείας την εικόνα των θετικών βημάτων αλλά και των δυσκολιών στην καθημερινότητα του ΚΥ και ανέδειξαν τις ανάγκες στελέχωσης του ΚΥ που κατά προτεραιότητα πρέπει να καλυφθούν.

Τονίστηκε η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου και η ανάγκη αναβαθμισμένης κάλυψης της περιοχής από το ΕΚΑΒ, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ΚΥ με 1 επιπλέον παιδίατρο, σταθερής κάλυψης με οδοντίατρο, δημιουργίας ενός «μικρού ταμείου» για τη γρήγορη κάλυψη λειτουργικών δαπανών χαμηλού κόστους και, κυρίως, τέθηκε ως επείγουσα ανάγκη αναμόρφωση της χωροταξίας και της δυναμικότητας των Περιφερειακών Ιατρείων που ανήκουν στο ΚΥ, η αλλαγή δηλαδή του Χάρτη Υγείας της περιοχής με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο Υπουργός Υγείας ειδιικότερα, παρουσίασε τον πολιτικό σχεδιασμό του Υπουργείου στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που θα δρομολογηθεί η στοχευμένη ενίσχυσή της με 450 περίπου μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα στα Εργαστήρια, στην παιδιατρική και οδοντιατρική φροντίδα, στη δικτύωση των ΚΥ και των νέων δομών (ΤΟΜΥ) με τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Η θέση Επιμελητή Β’ Παιδιάτρου (η οποία προκηρύχθηκε 2 φορές αλλά ήταν άγονη) θα επαναπροκηρυχθεί και θα γίνει προσπάθεια από τη δέσμη των 450 γιατρών να υπάρξει η πρόβλεψη κάλυψης των πιο επειγουσών αναγκών του ΚΥ σε ιατρικό προσωπικό. Δεσμεύτηκε επίσης, ότι σε συνεργασία του ΚΥ με την 7η ΥΠΕ θα εξεταστούν τα αιτήματα βελτίωσης του εξοπλισμού, της αναδιοργάνωσης των περιφερειακών ιατρείων και της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας πήρε μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε στον «Χαρουπόμυλο» Πανόρμου, το ΚΥ Περάματος, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και η 7η ΥΠΕ με θέμα «Μυλοπόταμος: Υγεία-Παιδεία-Πολιτισμός». Στην ημερίδα ήταν εισηγητές ο Διευθυντής του ΚΥ Περάματος κ. Ν. Παπαδάκης, ο Διευθυντής του ΚΨΥ Ρεθύμνου κ. Α. Λιοδάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Δ. Φωτόπουλος και ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γ. Τερζάκης. Στη ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτών, συμμετείχε και τοποθετήθηκε για το νέο μοντέλο της ΠΦΥ ο Καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής κ. Χ. Λιονής.

Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τις προτεραιότητες της πολιτικής Υγείας, το στόχο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού μέσα από ένα ανασυγκροτημένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με έμφαση στην ΠΦΥ και στην πρόληψη, καθώς και τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της Υγείας και τη συμβολή της στην προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για την κοινωνία και τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός & Πολάκης στα εγκαίνια 1ης & 2ης ΤΟΜΥ Χανίων: Η ΠΦΥ έχει την σφραγίδα του ΠΟΥ

 

100 χρόνια Υπουργείο Υγείας: Μία δύσκολη ζωντανή ιστορία μεταξύ κοινωνίας, υγείας, πολιτικής

Ξανθός: Το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018, παρά τα οριακά οικονομικά του

Οικονόμου: Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, σοβιετικού τύπου επινόημα

Εγκαινιάστηκε η πρώτη ΤΟΜΥ στη Λάρισα - Σε λειτουργία 10 Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα

Ξανθός: 100 ΤΟΜΥ στο α' εξάμηνο - Σε διαβούλευση ο νέος Οργανισμός για το ΚΕΕΛΠΝΟ

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 1.747 νέα - Στους 121 οι θάνατοι, στους 606 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν

Κρούσματα σήμερα: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζονται - Θρίλερ με τη Θεσσαλονίκη

Άρση lockdown: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: Μόνο έτσι θα βγούμε από τα σπίτια μας - Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία - Στήνουν ΜΕΘ σε θαλάμους

Συγκλονιστικός πατέρας: «Κόψτε μου το ρεύμα σε μια ώρα, να τελειώσει ο γιος μου το μάθημα» (Vid)

Χαμός στον αέρα εκπομπής: Καυγάς του Αλέξη Γεωργούλη με δημοσιογράφο

Κορονοϊός - Κοζάνη: Η φωτογραφία από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο που έγινε viral

Νεκρός από κορονοϊό ο Βασίλης Blue Σωτηρίου

Κορονοϊός: Απίστευτο περιστατικό - Το sms στο 13033 που έστειλε Ελληνίδα μάνα!