ΦΑΡΜΑΚO

Ισορροπία τρόμου φαρμακοποιών & ασθενών στα νοσοκομεία για το φάρμακο

Λεπτές ισορροπίες προσπαθούν να κρατήσουν με κάθετρόπο οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι μετραγικά μειωμένους προυπολογισμούς, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους ασθενείς πουεκλιπαρούν για τα αναγκαία τους φάρμακα.
Ισορροπία τρόμου φαρμακοποιών & ασθενών στα νοσοκομεία για το φάρμακο

Λεπτές ισορροπίες προσπαθούν να κρατήσουν με κάθετρόπο οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι μετραγικά μειωμένους προυπολογισμούς, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους ασθενείς πουεκλιπαρούν για τα αναγκαία τους φάρμακα.

Και πόσο δύσκολο είναι πράγματι, να αντιμετωπίσουντην κατάσταση αυτή και να διαχωρίσουν τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, οισυσκέψεις με τους διευθυντές των Κλινικών των νοσοκομείων καθημερινά είναι αλλεπάλληλες, προκειμένου ναγίνει η πιο δίκαιη κατανομή των φαρμάκων στους ασθενείς, σε μία Ελλάδα πουβιώνει την σκληρότερη υγειονομική κρίση από την μεταπολίτευση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αλλά ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να «κόψει» από την αναθεωρημένη θετική λίστα, δηλαδή τα αποζημιούμενα φάρμακα, 838 κωδικούς φαρμακευτικών σκευασμάτων, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα διακινούν «δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate)».

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι από 10 Μαρτίου θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα το κόστος αυτών των 838 φαρμάκων θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους ίδιους. Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να προκρίνει πολιτικές ελάφρυνσης για τους ασθενείς, προτιμά να βάζει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στα φάρμακα, «τιμωρώντας» και την ελληνική οικονομία, καθώς οι ήδη στραγγαλισμένες οικονομικά ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα υποστούν νέο πλήγμα από τη μείωση των πωλήσεων, ενώ το κράτος θα χάσει σε φορολογικά έσοδα.




Τα προβλήματα είναι τεράστια, αναφέρει η πρόεδρος τηςΠΕΦΝΙ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων) κυρία ΔέσποιναΜακρυδάκη και πρώτα από όλα οικονομικά, αλλά και γραφειοκρατικά. Γιαπαράδειγμα, είναι δυνατόν, να μην επικοινωνούν μεταξύ τους όλα τα νοσοκομεία μεμηχανογραφικά συστήματα όπου θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση αλλάκαι εξοικονόμηση; ρωτά. Η ενιαία μηχανογράφηση θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το κράτος και τα νοσοκομεία να ισορροπήσουν και να εξορθολογιστούν, τονίζει.

Η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων εφέτος ανέρχεταισε 535 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2009 ήταν 1,5 δις ευρώ. Ζητάμε επιπλέον 150εκατ. ευρώ, διαφορετικά θα βιώσουμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, σημειώνει.

Φυσικά το μεγαλύτερο βάροςτο φέρουν τα μεγάλα νοσοκομεία αιχμής, όπως Ευαγγελισμός, Λαικό, Γενικό Κρατικό,Νίκαιας, Σισμανόγλειο.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την κυρίαΜακρυδάκη, ότι το Σισμανόγλειο ένα νοσοκομειακό trust- στο οποίο βρίσκονται καιάλλα διασυνδεόμενα νοσηλευτήρια- ο προυπολογισμός για φάρμακα εφέτος αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ, την ώρα πουτο 2011 ο προυπολογισμός είχε φθάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ. Και βέβαια τα ποσάαυτά, αφορούν όχι μόνο την νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και τους εξωτερικούςασθενείς.

Η κυρία Μακρυδάκη τονίζει ότι η ηγεσία τουυπουργείου Υγείας θα μπορούσε να ενισχύσει τους προυπολογισμούς των νοσοκομείωνγια το φάρμακο, χωρίς να «ανοίξει μύτη», μειώνοντας άλλους κωδικούς, όπως γιαπαράδειγμα είναι οι υπηρεσίες outsourcing (δηλαδή ιματισμός,καθαριότητα νοσοκομείων κλπ).

Αναφορικά με τους στόχους για τα γενόσημα, ηπρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, αναφέρει ότι κάνουμε ότι μπορούμε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που λειτουργούμε και σίγουρα κάποια νοσοκομεία βρίσκονται εντός μνημονιακών στόχων. Για παράδειγμα τα περισσότερα νοσοκομείαβρίσκονται περίπου στο 85% της συνταγογράφησης με γενόσημα, μιλώντας πάντα γιαφάρμακα με δραστικές ουσίες που διαθέτουν γενόσημα.

Σήμερα σε όλη την Ελλάδα στα νοσοκομεία του ΕΣΥεργάζονται 223 φαρμακοποιοί, και 7 επικουρικοί.

Σύμφωνα με την κυρία Μακρυδάκη, η διεθνώςπιστοποιημένη αναλογία νοσοκομειακών φαρμακοποιών ανά κλίνη είναι 1/100, αλλά ησχετική αναλογία στη χώρα μας κινείται στο 1/200. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Διαβάστε επίσης:


Στραγγαλίζουν τις μικρές ελληνικές εταιρείες φαρμάκου

Ο Άδωνις υλοποιεί το σχέδιο εξόντωσης της υγείας

Κόλαφος για τον Άδωνι η έκθεση της ΟΚΕ επί του ν/σ των απολύσεων

Άδωνις: Ή χωρίς φάρμακα ή... χωρίς φάρμακα

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι αντιφάσεις του κ. Γεωργιάδη

Ο Άδωνις εξετάζει να «κόψει» πάνω από 1.000 αποζημιούμενα φάρμακα

Το 40% των Ελλήνων κόβει από το φαγητό, για να αγοράσει φάρμακα!