ΦΑΡΜΑΚO

Συνολική ανατιμολόγηση στα φάρμακα από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων

Συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων προκειμένου να εξετάσει τις τιμές όλων των φαρμάκων (ουσιαστικά πρόκειται για την τακτική εξαμηνιαία συνολική ανατιμολόγηση) καθώς και τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι επιχειρήσεις αναφορικά με τα σκευάσματά τους.

Συνολική ανατιμολόγηση στα φάρμακα από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων

Πρόθεση των μελών της Επιτροπής αλλά και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, είναι να ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη το θέμα ώστε να φύγουν όλοι ήσυχα για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανατιμολόγηση αναμένεται να φέρει μειώσεις μεσοσταθμικά 1,5% με 2% σε όλα σχεδόν τα φάρμακα.

Η ανατιμολόγηση θα αφορά όλα τα σκευάσματα τόσο τα on και off patent όσο και τα γενόσημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα on patent προ του 2012 μειώνονται κατά 8% μετά το 2012 τα σκευάσματα λαμβάνουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ. Τα off patent, προ του 2012 μειώνονται επίσης κατά 8%, με τιμές μεταξύ 6 και 12 ευρώ μειώνονται κατά 4% και όσα κοστίζουν κάτω από 6 ευρώ, δεν μειώνονται καθόλου.
Το ίδιο ισχύει και για τα γενόσημα που έχουν τιμές κάτω από 6 ευρώ, προκειμένου να προστατευθούν και να μην αντικατασταθούν από καινούρια. Τα γενόσημα επίσης μειώνονται κατά το ήμισι των on και off patent.

Διαβάστε ακόμη:

Έκρηξη της φαρμακοβιομηχανίας: Ανέφικτη η πρόθεση του υπ. Υγείας για επιβολή clawback ανά κατηγορία φαρμάκων

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣτΕ είχε ο Μάκης Βορίδης για το πλαφόν συνταγογράφησης