ΦΑΡΜΑΚO

Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων: πολιτική απόφαση οι μειώσεις στα φάρμακα, ακόμη και σε εξόφθαλμα λάθη

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων προκειμένου να ολοκληρώσει την ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων και το έργο των ενστάσεων που ξεκίνησε σήμερα (Πέμπτη), καθώς ο αρμόδιος φορέας, ο ΕΟΦ θα έχει εξετάσει λεπτομερώς τα κείμενα των ενστάσεων που έχουν υποβάλλει οι φαρμακευτικές. 

Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων: πολιτική απόφαση οι μειώσεις στα φάρμακα, ακόμη και σε εξόφθαλμα λάθη

Πάντως, πρόθεση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων είναι να μην δοθεί καμία αύξηση, καθώς αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση. Σε μία συνεδρίαση η οποία διήρκεσε περίπου 9 ώρες (άρχισε στις 11 το πρωί και τελείωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ) στο υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποι των 45 φαρμακευτικών επιχειρήσεων, άκουσαν εμβρόντητοι, ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση σα σκευάσματα, ακόμη και σε αυτά, που εμφανίζουν εξόφθαλμα λάθη. Και επομένως, η όποια συζήτηση γίνεται μεταξύ των μελών της Επιτροπής για τυχόν διορθώσεις, είναι μάλλον προσχηματική, σχολιάζουν οι επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς όπως τονίστηκε, υπάρχει πολιτική απόφαση για καμία αύξηση.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι από την νέα ανατιμολόγηση, καθώς από τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσω του τελευταίου ΦΕΚ, να υπάρξει εξοικονόμηση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, στο επόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα ισχύσουν κανονικά όσα έχουν γίνει γνωστά από το ΦΕΚ 1709 της 14ης Ιουλίου και που αφορά μεταξύ άλλων τις τιμές σε γενόσημα, on patent, off patent καθώς και την δυναμική τιμολόγηση. Η τελευταία, αφορά μόνο σε γενόσημα και σημαίνει, ότι για κάθε 250.000 τζίρο στον ΕΟΠΥΥ, το γενόσημο μειώνεται 1%. Επίσης, για σκευάσματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν το 2012 για κάθε μονάδα αύξησης μεριδίου αγοράς, μειώνεται αντίστοιχα κατά μία μονάδα η τιμή των γενοσήμων.

Διαβάστε ακόμη:

Συνολική ανατιμολόγηση στα φάρμακα από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων