ΦΑΡΜΑΚO

Στην τελική ευθεία η γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να αναρτηθεί από τον ΕΟΦ η ενημέρωση για την γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, προκειμένου οι φαρμακοβιομηχανίες να μπορέσουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και να βγει, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, το δελτίο τιμών φαρμάκων.

Στην τελική ευθεία η γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Άλλωστε, οι Θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Να σημειωθεί ότι η γενική ανακοστολόγηση εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Αρκετοί εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς συμφωνούν με τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωνε ότι η ανακοστολόγηση θα πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο και όχι δύο όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρουμε τι ακριβώς ισχύει, δηλαδή να έχουμε ένα σταθερό χρονικό ορίζοντα, μια διαχρονική πολιτική σε θέματα τιμολόγησης και αποζημίωσης, η οποία θα εκπορεύεται φυσικά από μια σταθερή εθνική φαρμακευτική στρατηγική.

Μια διαχρονική λοιπόν πολιτική, με ένα ισορροπημένο μείγμα τιμολόγησης και όχι flat μειώσεις, που θα δώσουν βιώσιμες λύσεις για όλη την φαρμακοβιομηχανία, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών. Και κυρίως, όπως τονίζουν, είναι σημαντικό να μην γίνονται λάθη, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν και να δουλεύουν με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ οι τελικές προτεινόμενες τιμές των Νέων Γενόσημων, Νέων Υβριδικών Φαρμακευτικών Προϊόντων και Αιτήσεων συγκατάθεσης για τα οποία εκκρεμούσαν αιτήσεις προς τιμολόγηση, οι οποίες αποστέλλονται και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΦ ευχαριστεί τις εταιρείες για την θετική συμβολή τους στην ανοιχτή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε και τη συνεργασία τους σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας τιμολόγησης.

Δείτε εδώ τα διορθωμένα αρχεία σε pdf και excel με τις τελικές τιμές.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ, με βάση την πρόσφατη υπ. απόφαση

ΠΕΦ: Οι «θεσμοί» εξοντώνουν το φθηνό ελληνικό φάρμακο

Επιστολή-γροθιά της ΠΕΦ στους 300 βουλευτές: Αποτρέψτε το οικονομικό έγκλημα σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας