ΦΑΡΜΑΚO

Σε πτωτική πορεία ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η εγχώρια αγορά φαρμάκου τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, αλλά κυρίως λόγω των περικοπών της φαρμακευτικής δαπάνης και τα νέων μέτρων που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις.
Σε πτωτική πορεία ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η εγχώρια αγορά φαρμάκου τατελευταία τρία χρόνια, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, αλλά κυρίως λόγω τωνπερικοπών της φαρμακευτικής δαπάνης και τα νέων μέτρων που έχουν επιβάλλει οιμνημονιακές μας υποχρεώσεις.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης της εταιρείαςDirection Business Reports «Med& Health Business 2013», που συνέλεξε και επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς τωνεταιρειών που είχαν δημοσιευτεί έως και τις 10 Ιουλίου 2013, η κάμψη τωνπωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε και το2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών, καταγράφεται μείωσηπωλήσεων, κάμψη στα μικτά κέρδη και εμφάνιση κερδών προ φόρων (τα οποία είναικυρίως λογιστικά και όχι λειτουργικά). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τονομαδοποιημένο ισολογισμό των 40 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου (εμπορικώνκαι παραγωγικών), οι οποίες αποτελούν και το 85% της συνολικής αγοράς φαρμάκου,προκύπτει ότι πέρυσι ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών παρουσίασεμείωση περίπου 7% σε σχέση με το 2011 και ανάλογη είναι και η κάμψη που σημειώθηκεστα μικτά κέρδη τους.

Κάμψη των πωλήσεων κοντά στο 7%

Ειδικότερα, το σύνολο των πωλήσεων του δείγματος των εταιρειώνδιαμορφώθηκε το 2012 στα 4,373 δισ. ευρώ από 4,699 δισ. ευρώ το 2011,σημειώνοντας κάμψη 6,94%. Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στηνπτώση των τιμών των φαρμάκων που έγινε με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.Ανάλογη είναι και η πτώση στα μικτά κέρδη, από τα 1,508 δισ. ευρώ το 2011 στα1,407 δισ. ευρώ το 2012. Τα κέρδη προ φόρων για το 2012 ανήλθαν σχεδόν στα 300 εκατ.ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 137 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με την Direction Business Reports σε 1,4 δισ. ευρώανέρχονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικέςεπιχειρήσεις για τιμολόγια που εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τονΜάιο του 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου ΦαρμακευτικώνΕπιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το συνολικό ύψος των πωλήσεων τωνφαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του ΣΦΕΕ προς το Δημόσιο την περίοδο 1.1.2010-31.05.2013 ανήλθε στα 3,134 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το συνολικό ύψος τωνεισπράξεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από το Δημόσιο ανήλθε στα 2,056 δισ.ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού τωνεταιρειών του κλάδου των φαρμακαποθηκών -χρησιμοποιήθηκε δείγμα 40 εταιρειών-σημειώθηκε οριακή μείωση 1% στις συνολικές πωλήσεις και ταυτόχρονη αύξησηκερδών προ φόρων. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις για το 2012 ανήλθαν στα 2,182 δισ.ευρώ και τα συνολικά κέρδη προ φόρων στα 23,4 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η εικόνα του κλάδου μπορεί να επηρεαστεί, καθώςδεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμούς έως τις 10/07/2013 σημαντικές και μεγάλεςεταιρείες και συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Ζημίες και για τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

Όσον αφορά στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, η κατάσταση τουκλάδου ήταν δύσκολη το 2012 και παρά την αύξηση στον συνολικό κύκλο εργασιώντων εταιρειών κατά 9,5% σε σχέση με το 2011, οι εταιρείες κατέγραψαν συνολικέςζημίες προ φόρων- ρεκόρ, που ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ.

Σύμφωναμε την Direction Business Reports, οι οφειλές του Δημοσίου προς τιςεπιχειρήσεις του κλάδου απειλούν τη βιωσιμότητα αρκετών εταιρειών, πουαδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τουςπρομηθευτές για την αγορά υλικών και με αρκετές εξ αυτών να βρίσκονται σε δεινήοικονομική θέση