ΦΑΡΜΑΚO

Και ο ΦΣΘ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, μέσα από το θεσμικό τους όργανο τον ΦΣΘ, προσφεύγουν στο ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό, ζητώντας την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης (υπ’ αριθμ. 36277/20-5-16) που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων.

Και ο ΦΣΘ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Το ιδιοκτησικό καθεστώς βρίσκεται πλέον στο μάτι του κυκλώνα και ο κλάδος των φαρμακοποιών είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει τα κεκτημένα του, αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλείται ο ΦΣΘ στην προσφυγή του είναι πως ο τυπικός νόμος του ν. 1963/1991 (όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 18 υποπαρ. Δ12 αρθ. 2 ν. 4336/2015) είναι αντίθετος με το Σύνταγμα. Κι αυτό διότι, όπως είχαν επισημάνει στην προσφυγή τους και οι φαρμακοποιοί της Αττικής, αναφορικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης αδειών φαρμακείων απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 43 Σ η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Η κοινή υπουργική απόφαση είναι αντίθετη με τις ισχύουσες διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας που θεσπίσθηκαν με ισχύουσες εξουσιοδοτικές διατάξεις, αναφέρει στο σκεπτικό του ο ΦΣΘ, σημειώνοντας ακόμη: «Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ενώ στον ν.4336/15 γινόταν λόγος για την “ίδρυση”, στην ΚΥΑ 36277/2016 προστίθεται οι λέξεις “και λειτουργία” κάτι που κατά πολλούς νομικούς είναι εκτός εξουσιοδότησης του νόμου».

Επίσης, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς Θεσσαλονίκης, η ΚΥΑ δεν μπορεί να θεμελιωθεί στο αρθ. 3 ν. 1338/1983 περί «Εφαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου», το οποίο αφορά την εισαγωγή και εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου στην Ελλάδα, και ότι αφετέρου είναι “αντίθετη στην ελευθερία εγκατάστασης που ισχύει δυνάμει του δικαίου της Ε.Ε”. Παράλληλα, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΦΣΘ, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης που αποτελεί και γενική αρχή του δικαίου της Ε.Ε., αλλά και ότι είναι αντίθετη στα αρθ. 21 και 5 παρ. 5 Σ που κατοχυρώνουν το ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα προστασίας της υγείας του ατόμου και επομένως, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Εξώδικο από τους φαρμακοποιούς Θεσ/νίκης στον ΕΟΠΥΥ για τις πληρωμές που καθυστερούν