ΦΑΡΜΑΚO

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία: Σεμινάρια για τη σημασία της αντιπηκτικής αγωγής

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στην καρδιολογία συζητήθηκαν και αποτέλεσαν πεδίο ανταλλαγής απόψεων στα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), το τριήμερο 16-18 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία: Σεμινάρια για τη σημασία της αντιπηκτικής αγωγής

Τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας αποτελούν το δεύτερο σε μέγεθος επιστημονικό γεγονός του καρδιολογικού γίγνεσθαι στην χώρα μας.

Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων ήταν τα δεδομένα από την πραγματική κλινική πράξη των νέων αντιπηκτικών και του πρώτου παράγοντα αναστροφής για ένα εξ αυτών.

Το σκεύασμα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε 17 περιπτώσεις ασθενών, που έπρεπε να χειρουργηθούν, καθώς λειτουργεί ως «αντίδοτο», προσφέροντας άμεση εξάλειψη της δράσης του αντιπηκτικού φαρμάκου.

«Ο μεγάλος φόβος των γιατρών για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία είναι οι αιμορραγίες και τα τελευταία χρόνια, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή», επισήμανε ο Εμμανουήλ Κανουπάκης, διευθυντής ΕΣΥ στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Πρόσθεσε ότι «τα νεότερης γενιάς αντιπηκτικά φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ ο ασθενής δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλεται συχνά σε ιατρικές εξετάσεις και να μετράει την πήξη».

Επιπλέον «πλεονεκτούν ως προς τη συμμόρφωση του ασθενή», καθώς, όπως είπε, «μελέτες έχουν δείξει ότι το 10-20% των ασθενών “χάνει” μια από τις ημερήσιες δόσεις του φαρμάκου. Στόχος είναι οι ασθενείς να έχουν ένα απλό θεραπευτικό σχήμα που να αυξάνει τη συμμόρφωση, περιορίζοντας παράλληλα τις επιπλοκές».

Όσον αφορά την τιμή τους τα νέα αντιπηκτικά είναι ακριβότερα από τις παραδοσιακές θεραπείες, ωστόσο όπως είπε ο κ. Κανουπάκης, τα οφέλη είναι περισσότερα, τόσο για τον ασθενή, όσο και για το Σύστημα Υγείας. Σημείωσε ότι προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή, καθώς δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη μέτρησης της πήξης του αίματος, των τακτικών επισκέψεων στον γιατρό, ενώ μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος οξέων επιπλοκών που επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας.

Άλλη μεγάλη πρόοδος, που συζητήθηκε στα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας, είναι η κυκλοφορία του πρώτου παράγοντα αναστροφής για ένα εκ των νέων φαρμάκων. Η ιδαρουσιζουμάμπη, λειτουργεί ως «αντίδοτο» και αναστρέφει άμεσα τη δράση της δαβιγατράνης. «Πρόκειται για το πρώτο αντίδοτο που δημιουργήθηκε από την εποχή χρήσης των αντιπηκτικών», δήλωσε στο praktoreio-ygeias.gr, ο Γεώργιος Χάχαλης, καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Ξεκαθαρίζει ότι «η χρήση του είναι για σοβαρά αιμορραγικά περιστατικά για να αντιμετωπιστούν εξίσου σοβαρές επιπλοκές. Με τις παραδοσιακές θεραπείες, χρειαζόμασταν να περιμένουμε αρκετά για την εξάλειψη της αντιπηκτικής αγωγής, ενώ με την ιδαρουσιζουμάμπη μπορούμε άμεσα να σταματήσουμε τη δράση της δαβιγατράνης και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση». Όπως είπε, όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι ήδη εφοδιασμένα με δύο δόσεις της ιδαρουσιζουμάμπης για την περίπτωση που ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρή αιμορραγία ή χρειαστεί να εισαχθεί επειγόντως στο χειρουργείο. Ήδη σε 17 περιπτώσεις σε διάστημα έξι μηνών, ο παράγοντας αναστροφής της δαβιγατράνης χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς σε επείγοντα περιστατικά.

«Τις δόσεις της ιδαρουσιζουμάμπης διαχειρίζεται ομάδα γιατρών αρκετών ειδικοτήτων, σε κάθε νοσοκομείο», ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών. «Δεν είναι ένα απλό φάρμακο για καθημερινή ή αλόγιστη χρήση, είναι ένα σπουδαίο “εργαλείο” για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που καλούνται να διαχειριστούν απειλητικές για τη ζωή του ασθενή καταστάσεις», τόνισε ο κ. Κανουπάκης.