ΦΑΡΜΑΚO

Εκδόθηκε ο κατάλογος με τις ενδεικτικές τιμές στα 559 ΜΗΣΥΦΑ

Εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, ο κατάλογος των ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που κυκλοφορούν στη χώρα μας, όπως προβλεπόταν και στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε το Μάϊο από τη Βουλή.

Εκδόθηκε ο κατάλογος με τις ενδεικτικές τιμές στα 559 ΜΗΣΥΦΑ

Ο κατάλογος και η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 30 Ιουνίου όπου τίθεται και σε ισχύ η Απόφαση.

Να σημειώσουμε, ότι ο κατάλογος περιέχει 559 φαρμακευτικά σκευάσματα, που αφορούν στο βήχα, στο κρυολόγημα, στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς επίσης και βιταμίνες και αναλγητικά. Πλέον οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν τα εν λόγω σκευάσματα από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ενδεικτικές τιμές του καταλόγου ξεκινούν από 0,13 ευρώ και φτάνουν έως 172,49 ευρώ. Οι τιμές όπως διευκρινίζεται στην Υπουργική Απόφαση, ισχύουν σε όλη την Επικράτεια και «δεν είναι υποχρεωτικές για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών». Ωστόσο η φράση «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στην συσκευασία του φαρμακευτικού προϊόντος συνοδευόμενη από την τιμή που προκύπτει από τον σχετικό αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας κατάλογο.

Στη σχετική ΥΑ επισημαίνεται επίσης ότι «στις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα μειωμένες για συντελεστή 6% και για συντελεστή 13%».

Να θυμίσουμε, ότι πριν μερικές ημέρες, ο πρόεδρος των εταιρειών ΕΦΕΧ (Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) κ. Βασίλης Σερέτης μίλησε στο onMed για το εν λόγω θέμα, σημειώνοντας, πως πρόκειται για «ένα σύστημα απελευθέρωσης» και όχι για απελευθέρωση, εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, όπως είπε.

«Εκτιμώ ότι είναι μία θετική εξέλιξη η κατάσταση που διαμορφώνεται και πως η στάση της βιομηχανίας, θα εξακολουθήσει να είναι προσεκτική, όπως και ήταν και πριν. Στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το σύστημα της απελευθέρωσης, οι μετρημένες και ψύχραιμες κινήσεις από την φαρμακοβιομηχανία είναι αναγκαίες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία ομαλή μετάβαση», είχε τονίσει ο κ. Σερέτης. «Άλλωστε η αγορά και η ίδια η οικονομία έχει αποδείξει, ότι οι επιθετικές πολιτικές τιμωρούνται».

«Εμείς ως εταιρείες ΕΦΕΧ, στέλνουμε το μήνυμα της υπεύθυνης αυτοφροντίδας σε κάθε περίπτωση, δεσμευόμενες ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε το ίδιο υπεύθυνα, ψύχραιμα και λελογισμένα και με την απελευθέρωση. Και φυσικά θα πρέπει να πούμε, ότι όλη την σύγχυση την βιώνουμε, διότι η Ελλάδα άργησε να πραγματοποιήσει μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και κινήσεων», είχε επισημάνει ο κ. Σερέτης χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ, την απόφαση για τα ΜΗΣΥΦΑ και τις ενδεικτικές λιανικές τιμές.

Διαβάστε ακόμη:

ΜΗΣΥΦΑ: Η επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης απαιτεί ομαλή μετάβαση - Ο Βασ. Σερέτης στο Onmed