ΦΑΡΜΑΚO

ΜΗΣΥΦΑ: Η επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης απαιτεί ομαλή μετάβαση - Ο Βασ. Σερέτης στο Onmed

Εν αναμονή της ανάρτησης από το υπουργείο Υγείας των ενδεικτικών λιανικών τιμών στα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα βρίσκεται η βιομηχανία.

ΜΗΣΥΦΑ: Η επόμενη ημέρα της απελευθέρωσης απαιτεί ομαλή μετάβαση - Ο Βασ. Σερέτης στο Onmed

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και ενώ το σχετικό ΦΕΚ έχει εκδοθεί, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αναμένουν τώρα και το τυπικό της υπόθεσης, που είναι ο δημοσιευμένος, από το υπουργείο Υγείας, κατάλογος με την απελευθέρωση των 557 σκευασμάτων ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία σημειωτέον έχουν εξαιρεθεί από το δελτίο τιμών που θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο στα φαρμακεία.

Ο πρόεδρος των εταιρειών ΕΦΕΧ (Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) κ. Βασίλης Σερέτης μιλά για «ένα σύστημα απελευθέρωσης» και όχι για απελευθέρωση, εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, όπως τονίζει.

Εκτιμώ ότι είναι μία θετική εξέλιξη η κατάσταση που διαμορφώνεται, συνεχίζει, προσθέτοντας, πως η στάση της βιομηχανίας, δεν πρόκειται να αλλάξει δηλαδή η στάση μας θα εξακολουθήσει να είναι προσεκτική, όπως και ήταν και πριν. Στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το σύστημα της απελευθέρωσης, οι μετρημένες και ψύχραιμες κινήσεις από την φαρμακοβιομηχανία είναι αναγκαίες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία ομαλή μετάβαση, σημειώνει ο κ. Σερέτης. «Άλλωστε η αγορά και η ίδια η οικονομία έχει αποδείξει, ότι οι επιθετικές πολιτικές τιμωρούνται»

Εμείς ως εταιρείες ΕΦΕΧ, στέλνουμε το μήνυμα της υπεύθυνης αυτοφροντίδας σε κάθε περίπτωση, δεσμευόμενες ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε το ίδιο υπεύθυνα, ψύχραιμα και λελογισμένα και με την απελευθέρωση. Και φυσικά θα πρέπει να πούμε, ότι όλη την σύγχυση την βιώνουμε, διότι η Ελλάδα άργησε να πραγματοποιήσει μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και κινήσεων.

Να σημειωθεί, ότι ο ΕΦΕΧ έχει στην «οικογένειά του» 22 μέλη, τα οποία εκπροσωπούν πάνω από το 85% των ΜΗΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης με τον κ. Σερέτη, ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει και που θα παίξει μελλοντικά ο φαρμακοποιός, ως βασικό κλειδί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο φαρμακοποιός διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο και δίνει υπεραξία στον πολίτη, καθώς ασκούσε πάντα και ασκεί υπεύθυνη αυτοθεραπεία και φροντίδα.

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ υπογραμμίζει ότι με την υπουργική απόφαση της απελευθέρωσης των 557 ΜΗΣΥΦΑ αίρονται αγκυλώσεις ετών, καθώς με την απελευθέρωση των εν λόγω σκευασμάτων, μπορούμε να δώσουμε λύση στο μείζον ζήτημα της αυξημένης ανεργίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, υπεραξία εργατικών χεριών, και κίνητρα για επενδύσεις.

«Οι κινήσεις μας, πρέπει να διέπονται με μέτρο για το αγαθόν και το πρέπον», καταλήγει ο κ. Σερέτης χρησιμοποιώντας μία φράση του Αριστοτέλη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Οι φαρμακοποιοί ζητούν ανάκληση της ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ

ΕΦΕΧ για ΜΗΣΥΦΑ: Ας δούμε την απελευθέρωση ως εργαλείο αυτοθεραπείας & όχι ως υποκατάστατο