ΦΑΡΜΑΚO

Καυστικός Θεοδοσιάδης: Οι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες

Με μία καυστική δήλωση που αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του», ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δίνει το δικό του στίγμα και απαντά στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Καυστικός Θεοδοσιάδης: Οι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου κατατέθηκε χθες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη. Το υπουργείο Υγείας, επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ' αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Με την τροπολογία που φέρνει τώρα το υπουργείο Υγείας, στόχο έχει να επιλύσει μεταβατικά ζητήματα σχετικά με τη χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου, μέχρι να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και θα καθορίζει το τελικό γενικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των φαρμακείων.

Για το θέμα αυτό εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε τα εξής: «Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του».

Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, η απόφαση του Συμβουλίου Της Επικρατείας (ΣτΕ) που απέρριψε τη Υπουργική Απόφαση για το Ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων είναι αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ποτέ για τα φαρμακεία, η οποία μάλιστα ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (20 -2) Η εν λόγω απόφαση έβαλε φραγμός τις ορέξεις των παντός είδους ιδιωτικών συμφερόντων αγνώστου ταυτότητας. Παρά τις επιταγές των μνημονίων, το ΣτΕ όρθωσε το ανάστημά του και προέταξε το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ενωσιακό Κεκτημένο.

Έχει μεγάλη σημασία να μην μας διαφύγει το σκεπτικό αυτής της απόφασης γιατί αποδεικνύει ότι η χώρα μας, παρά το μνημονιακό ζυγό μπορεί να δημιουργήσει αντιστάσεις, που θα αναδείξουν μια νέα εποχή για τον κλάδο και για την χώρα».

Να θυμίσουμε, ότι η κυβέρνηση με κοινή Υπουργική Απόφαση τον Μάιο του 2016 επιχείρησε να χορηγήσει άδειες φαρμακείων και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20% ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις: άδεια φαρμακείου χορηγείται:

- Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

- Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

- Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Με Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

Η κυβέρνηση λέει Ναι σε όλα στην Τρόικα - Θα αντιδράσουμε

Εξάλλου, σε νέα του ανακοίνωση ο ΠΦΣ την Πέμπτη για το ιδιοκτησιακό, αναφέρει τα εξής:

«Το θέμα που έρχεται να νομοθετήσει σήμερα η Κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (!) έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν από έξι μήνες και με συντριπτική πλειοψηφία (20-2).

Η κυβέρνηση υπακούοντας στις Τροϊκανές εντολές, επαναφέρει την απόφαση που το ΣτΕ μόλις κατήργησε. Η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ να κλείσει οριστικά το θέμα. Δυστυχώς λέει σε όλα ΝΑΙ στην Τρόικα.

Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Θέλουμε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα αυτούσιο το Γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Φαρμακείων.

Θέλουμε να κάνουμε τα 11.000 Φαρμακεία 11.000 Υγειονομικά Κέντρα με επιστήμονες Φαρμακοποιούς, με επιστημονική κατάρτιση προσφοράς στη Δημόσια Υγεία.

Ας αντιληφθεί ο κάθε ιδιώτης – μη φαρμακοποιός που θα θελήσει να «επενδύσει» ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματα του. Τις επόμενες ημέρες θα αντιληφθούν όλοι την κλιμάκωση των αντιδράσεων μας».

Διαβάστε ακόμη:

Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία

ΠΦΣ: Επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού

Ο φαρμακοποιός & το ελληνικό φαρμακείο καθοριστικοί παράγοντες της ΠΦΥ