ΦΑΡΜΑΚO

Οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα των φαρμακοποιών για το 2018

Αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις είναι και το 2018 οι φαρμακοποιοί, καθώς η ατζέντα των υποχρεώσεων είναι ήδη πλούσια για τον κλάδο και θα πρέπει να την ακολουθήσουν προσεκτικά.

 

Οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα των φαρμακοποιών για το 2018

Οι νέες απαιτήσεις από το taxisnet, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις πλαστικές σακούλες όπου επιβάλλεται τέλος από την 1η Ιανουαρίου 2018, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα καινούρια δεδομένα για τα φαρμακεία.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό: Μόνο 4 άδειες σε ιδιώτες

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έχει δώσει ήδη το στίγμα του κλάδου, αναφορικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος, δηλώνοντας ότι «όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματα του». Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής, στα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 ουσιαστικά, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα, λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς. Επομένως θα λέγαμε ότι ο κλάδος των φαρμακοποιών, δεν θα πρέπει να φοβάται, ή να ενοχλείται με τις ρυθμίσεις, καθώς η αγορά αποτελεί πάντα τον καλύτερο ρυθμιστή.

Να θυμίσουμε, ότι με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου σε ιδιώτες, το υπουργείο Υγείας, επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ' αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Νέες απαιτήσεις από το taxisnet

Το 2018 σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017), υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν επαγγελματικούς λογαριασμούς (IBAN) μέσω taxisnet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι οικονομικές συναλλαγές που γίνονται στο φαρμακείο (πληρωμές συνταγών ΕΟΠΥΥ, πληρωμές λειτουργικών εξόδων) θα πρέπει πλέον να γίνονται μέσω λογαριασμού της επιχείρησης και όχι μέσω προσωπικού λογαριασμού του ιδιοκτήτη φαρμακοποιού, στον οποίο υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι.

Επίσης, το ίδιο ισχύει για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με το σύστημα POS (πληρωμή με πλαστικό χρήμα), οι οποίες αποτελούν συναλλαγές της επιχείρησης του φαρμακοποιού. Συνεπάγεται ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται και αυτές οι πληρωμές, θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Εάν ο φαρμακοποιός πάντως το επιθυμεί, μπορεί να έχει περισσότερους από ένα λογαριασμούς σε μια ή περισσότερες τράπεζες, αρκεί όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί να δηλωθούν στο taxisnet.

Η πλαστική σακούλα αφορά και τα φαρμακεία

Αναφορικά με τις πλαστικές σακούλες, όπως είπαμε παραπάνω, από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2018 δηλαδή, επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος στους καταναλωτές που προμηθεύονται λεπτές πλαστικές σακούλες κατά την αγορά και τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσής τους και της σημαντικής ρύπανσης που προκαλούν στο περιβάλλον.

Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά και τα φαρμακεία, τα οποία θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στις ταμειακές τους μηχανές, καθώς και σε όλους τους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς είσπραξης εσόδων, προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος της πλαστικής σακούλας (= 0,03 ευρώ) όσο και ο ΦΠΑ που είναι 24%. Το σύνολο για κάθε σακούλα με πάχος τοιχώματος <50μm είναι 0,04 ευρώ.

Στο σχετικό ΦΕΚ ορίζεται επίσης ότι κάθε έμπορος οφείλει, σε ένα εμφανές σημείο του καταστήματος, να αναγράφει ότι: «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή του ποσού), με σκοπό τη μείωση χρήσης τους». Αναφέρεται επίσης ότι υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.

Σημειώνεται ότι για τις πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος 50-70 μm δεν ισχύει μεν το περιβαλλοντικό τέλος, αλλά τιμολογούνται και το ποσό της χρέωσης αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ.

Με πληροφορίες από τον Φαρμακευτικό Κόσμο

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Ποια απελευθέρωση των φαρμακοποιών; Μόνο 4 άδειες από 32 αιτήσεις



Καυστικός Θεοδοσιάδης: Οι φαρμακοποιοί δεν θα επιτρέψουν την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες

Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία

ΠΦΣ: Επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού