ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάλος με τα κατά "παραγγελία" μωρά

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει τογεγονός ότι η αμερικανική εταιρία γενετικής και βιοτεχνολογίας «23andMe» (23χρωμοσώματα και Εγώ), που εδρεύει στην Καλιφόρνια
Σάλος με τα κατά "παραγγελία" μωρά

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει τογεγονός ότι η αμερικανική εταιρία γενετικής και βιοτεχνολογίας «23andMe» (23χρωμοσώματα και Εγώ), που εδρεύει στην Καλιφόρνια, κατοχύρωσε για πρώτη φοράστην ιστορία μία πατέντα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μέλλοντες γονείς ναεπιλέγουν από μία βάση δεδομένων τους «κατάλληλους» δωρητές ωαρίων και σπερματοζωαρίων,προκειμένου το μωρό τους να αποκτήσει συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα το BBC.

Από την πλευρά της, η εταιρείαέσπευσε να αντικρούσει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν προτίθεται ναχρησιμοποιήσει στην πράξη αυτή την τεχνική, αλλά θέλει μόνο να δώσει τηδυνατότητα στους πελάτες της να μάθουν τι είδους γνωρίσματα πιθανώς θακληρονομήσει το μωρό τους από τους γονείς του.

Παράλληλα, ερευνητές της εταιρείαςδιευκρίνισαν ότι η τεχνική αυτή μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο το μωρό νακληρονομήσει ορισμένες ασθένειες, καθώς επίσης προβλέπει γνωρίσματα όπως τούψος, το βάρος, το χρώμα των ματιών, ακόμα και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Παρά την τοποθέτηση της εταιρείας,εύλογα γεννώνται ανησυχίες για την προώθηση ενός νέου τύπου ευγονικής, η οποίαθα στοχεύει στον εκ των προτέρων «σχεδιασμό» ενός «κατά παραγγελία» ανθρώπου.

Σύμφωνα με το BBC, η διαδικασία που θα ακολουθείται, είναιιδιαίτερα απλή. Τα ζευγάρια αποστέλλουν δείγμα σάλιου τους και, μέσω ανάλυσηςτου DNA τους, η εταιρεία είναι σε θέση να προβλέψει μερικά βασικάχαρακτηριστικά ενός «πιθανού μελλοντικού» μωρού.

Ωστόσο, οι επικριτές τονίζουν ότι ηεν λόγω μέθοδος ανάλυσης του DNA θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από κλινικέςεξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε οι γονείς να επιλέγουν κατάλληλους δωρητέςσπέρματος και ωαρίων.

Η διευθύντρια του Κέντρου Γενετικήςκαι Κοινωνίας, Μάρσι Νταρνόφσκι, δήλωσε σχετικά ότι θα ήταν άκρως ανεύθυνο εκμέρους της «23andME» ή όποιου άλλου να προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία μεβάση αυτή την πατέντα.

«Ισοδυναμεί με το «ψωνίζει» κανείςσυγκεκριμένους δωρητές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σχεδιασμένα μωρά»,τονίζει χαρακτηριστικά.