ΟΜΟΡΦΙΑ

Νέα θεραπεία με υπερήχους μειώνει δραματικά ραγάδες και ρυτίδες

Επιστήμονες από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας του Τενεσί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι πλέον εφικτή η δραματική μείωση των αντιαισθητικών γραμμών και των ρυτίδων στην επιδερμίδα μέσα σε λίγους μήνες μετά από ειδική επέμβαση με τη χρήση εστιασμένων υπερήχων.

Νέα θεραπεία με υπερήχους μειώνει δραματικά ραγάδες και ρυτίδες

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο που ονομάζεται MFU (Micro-Focused Ultrasound) και η οποία εφαρμόστηκε με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε 125 γυναίκες ηλικίας από 35-70 ετών, οι οποίες έλαβαν μέρος στις σχετικές δοκιμές της ερευνητικής ομάδας του επικεφαλής της μελέτης, δρ Michael H. Gold.

Όπως είναι γνωστό, η γήρανση οδηγεί σε χαρακτηριστικές μεταβολές στο δέρμα και τον υποκείμενο συνδετικό ιστό. Αυτές οι βιολογικές αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος, προκαλούνται κυρίως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και η γενετική προδιάθεση του ατόμου. Οι αλλαγές αυτές μεταβάλλουν τις δομικές ιδιότητες του κολλαγόνου του δέρματος, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια της εγγενούς ελαστικότητάς του.

Η θεραπεία MFU βασίζεται σε ενεργειακές ακτίνες που μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο υπόστρωμα του δέρματος από ό,τι οι συσκευές με βάση το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τα λέιζερ και να προκαλέσουν διακριτές ζώνες θερμικής πήξης.

Στο πλαίσιο των δοκιμών της νέας μεθόδου οι 125 συμμετέχουσες που επιλέχθηκαν είχαν διαφορετικού τύπου και σοβαρότητας δερματική χαλάρωση (ρυτίδες και ραγάδες) στην περιοχή του ντεκολτέ στο στήθος τους.

Η ανάλυση έδειξε βελτίωση στο 72% των γυναικών στους 3 μήνες και το 67% των γυναικών στους 6 μήνες θεραπείας (βάσει φωτογραφιών που είχαν ληφθεί πριν και μετά τη θεραπεία).

Σε μία άλλη κλίμακα (Clinician Global Aesthetic Improvement Scale - CGAIS), διαπιστώθηκε βελτίωση στο 76% των γυναικών στους 3 μήνες και στο 65% στους 6 μήνες. Η μελέτη έδειξε επίσης υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών τόσο στους 3 μήνες όσο και στους 6 μήνες.

Ορισμένα φάρμακα (ιβουπροφένη, ακεταμινοφαίνη, ή/και διαζεπάμη) δόθηκαν στις συμμετέχουσες 30-60 λεπτά πριν από κάθε συνεδρία MFU. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις αναφέρθηκε "ήπια δυσφορία" μετά την κάθε συνεδρία.

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν ήπια και παροδική ευαισθησία στο δέρμα (στο 38% των γυναικών) και οίδημα και μελάνιασμα ή ερυθρότητα (στο 22% των γυναικών). Δεν υπήρξαν αναφορές σοβαρών προβλημάτων. Όλες οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι οι παρενέργειες αυτές ήταν ήπιες και παροδικές, εκτός από μία περίπτωση όπου διαπιστώθηκε μέτρια έκταση σε μώλωπες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 23ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology - EADV) που έγινε στην Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Πάρκινσον: Τα βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες στον εγκέφαλο

Κράμπες: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές

Κιρσοί και θεραπεία με Laser