ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς αδυνατίζει ο κάθε λαός

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον ζήτημα Δημόσιας Υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο κι έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ρίχνονται στη μάχη του αδυνατίσματος, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους αλλά και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Πώς αδυνατίζει ο κάθε λαός

Tα στατιστικά για το 2013 δείχνουν ότι το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού –ήτοι 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι– θεωρούνταν παχύσαρκοι, με Δείκτη Μάζας Σώματος 25 και άνω.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο αριθμός των υπέρβαρων έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στις παιδικές ηλικίες παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 47%.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Δημοσκόπησης της Nielsen για την Υγεία και την Ευεξία, 30.000 άνθρωποι σε 60 διαφορετικές χώρες που θεωρούσαν πως είναι υπέρβαροι ή απλώς ήθελαν να χάσουν βάρος ερωτήθηκαν για τις συνήθειές τους στο αδυνάτισμα.

Η Nielsen κατατάσσεται στις κορυφαίες εταιρείες πληροφοριών και μέτρησης των καταναλωτικών συνηθειών του κοινού. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησαν φάνηκε να ποικίλλουν ανά περιοχή. Για το 60% των συμμετεχόντων από τη Λατινική Αμερική, η δημοφιλέστερη μέθοδος απώλειας βάρους είναι η επιλογή φυσικών, φρέσκων προϊόντων και η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και λιπαρών (ποσοστό 59%). Το 49% των Λατινοαμερικάνων επιλέγει να αδυνατίσει τρώγοντας μικρότερες μερίδες και το 46% αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μειωμένη κατανάλωση λιπαρών φάνηκε να είναι δημοφιλής μέθοδος αδυνατίσματος και στη Μέση Ανατολή (65%), ενώ οι Ευρωπαίοι προτιμούν να χάσουν τα περιττά κιλά κόβοντας τα γλυκά (66%).

Οι πληθυσμοί της Ασίας είναι αυτοί που προτιμούν περισσότερο τις δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά (34%), ενώ μόλις το 23% των Αμερικανών επιλέγει τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Τα στατιστικά έδειξαν επίσης ότι στις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου –Μέση Ανατολή/Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική– 9 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα πλήρωναν περισσότερα χρήματα προκειμένου να βάλουν στο διατροφολόγιό τους προϊόντα με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην Ευρώπη και την Αμερική, 8 στους 10 δήλωσαν πως θα ακολουθούσαν αυτήν την πρακτική.

bulge

Διαβάστε επίσης:

Οι κορυφαίες δίαιτες του 2015
Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» η παχυσαρκία
Η παχυσαρκία συνδέεται με 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου
Ιδανικό βάρος: Τέσσερις λόγοι υγείας να φτάσετε το δικό σας
Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι είναι και πώς τον υπολογίζουμε