ΟΜΟΡΦΙΑ

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Ποιοι οι κίνδυνοι για τις γυναίκες

Αρκετές γυναίκες, κυρίως οι νεαρές σε ηλικία, επιλέγουν να απομακρύνουν την τριχοφυΐα από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Ποιοι οι κίνδυνοι για τις γυναίκες

Από τις περίπου 3.300 γυναίκες ηλικίας 18 έως 64 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη, η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων φάνηκε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ηλικιακή ομάδα 18-24, αλλά λιγότερο στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Οι λόγοι πίσω από την πρακτική αυτή είναι κυρίως αισθητικοί αλλά και λόγοι υγιεινής. Αρκετές γυναίκες δήλωσαν επίσης ότι επιλέγουν την αποτρίχωση επειδή το επιθυμεί ο σύντροφός τους, ενώ κάποιες το κάνουν για να είναι «περιποιημένες» όταν θα επισκεφθούν το γυναικολόγο. Η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης μεταξύ των γυναικών ήταν το ξυραφάκι (σε ποσοστό 73%).

Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι από την αποτρίχωση

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Τάμι Ράουεν, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, υπογραμμίζει πως, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλές γυναίκες, η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά την υγιεινή της περιοχής. «Η τριχοφυΐα έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό» αναφέρει η Ράουεν, αφού παρέχει προστασία στους ευαίσθητους ιστούς των γεννητικών οργάνων. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα χείλη του αιδοίου, η απομάκρυνση των τριχών καθιστά την περιοχή πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Η Ράουεν δηλώνει πως έχει συναντήσει αρκετά περιστατικά όπου η αποτρίχωση προκάλεσε εκδορές, απόστημα, έγκαυμα (από το καυτό κερί) ή φλεγμονή στους θύλακες της τρίχας.

Η γιατρός υπογραμμίζει ότι δεν τάσσεται ούτε υπέρ ούτε κατά της αποτρίχωσης, αλλά θα πρέπει κάθε γυναίκα να κρίνει εάν πρέπει να εφαρμόσει την πρακτική με βάση το αν εμφανίζει κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές.

Διαβάστε επίσης:

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Τα υπέρ και τα κατά

Αποτρίχωση με κερί vs. ξύρισμα: Τα υπέρ και τα κατά (πίνακας)

Πώς θα ξυρίσετε σωστά τη γραμμή του μπικίνι