ΟΜΟΡΦΙΑ

Τέσσερις παράγοντες που οδηγούν σε "πεσμένα" βλέφαρα

Είναι γνωστό ότι η επιδερμίδα μας χάνει την σφρυγιλότητά της με το πέρασμα του χρόνου και μοιραία σε πολλά σημεία του σώματος παρατηρούμε το δέρμα μας να "πέφτει" ή/και να διπλώνει. Το ίδιο συμβαίνει και στην επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών και συγκεκριμένα στα βλέφαρα.

Τέσσερις παράγοντες που οδηγούν σε "πεσμένα" βλέφαρα

Νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στην Ολλανδία, σε συνεργασία με Βρετανούς επιστήμονες, έρχεται να υποδείξει μερικούς παράγοντες που συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην φυσιολογική τάση του δέρματος στα βλέφαρα να "σακουλιάζει".

Οι ερευνητές εξέτασαν φωτογραφίες και ιατρικά στοιχεία για συνολικά 5.500 βορειοευρωπαίους οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Διαπίστωσαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το χρώμα της επιδερμίδας (συγκεκριμένα η πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα), το φύλο (οι άντρες ήταν πιο επιρρεπείς σε "πεσμένα" βλέφαρα) και η ηλικία είναι οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε "σακουλιασμένα", πεσμένα βλέφαρα.

Οι άνθρωποι με μεγάλο ΔΜΣ έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους. Το λίπος συσσωρεύεται σε διάφορα σημεία, εκ των οποίων ένα είναι και το δέρμα ακριβώς πάνω από τα βλέφαρα. Το βάρος από το λίπος στο σημείο εκείνο κάνει το δέρμα να πέφτει προς τα κάτω και το βλέφαρο να σακουλιάζει.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ίσως να επηρεάζει το κατά πόσο η επιδερμίδα μπορεί να προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Ο ήλιος χτυπάει σχεδόν πάντα στο πρόσωπο και η επιδερμίδα στα βλέφαρα είναι ακόμα πιο λεπτή και ευαίσθητη. Αυτή η αδυναμία της είναι που την κάνει να δέχεται μεγαλύτερη ακτινοβολία και σταδιακά να "πέφτει" νωρίτερα.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι σε μεγάλο ποσοστό τα "σακουλιασμένα" βλέφαρα είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης και κληρονομικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Τα προβλήματα υγείας που φαίνονται αν κοιταχτείτε στον καθρέφτη

Τα σημάδια εκ γενετής στα παιδιά και τι πρέπει να προσέχετε

Τα σημεία που είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος

Αν δεν κάνετε αυτά, τα μάτια σας θα "γεράσουν" νωρίς