ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Διαδικτυακές γνωριμίες: Πόσο πρέπει να περιμένετε πριν το πρώτο τετ-α-τετ

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας και η πανταχού παρουσία του ίντερνετ μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε ευκολότερα με φίλους και γνωστούς αλλά και να γνωρίζουμε καινούρια άτομα.

Διαδικτυακές γνωριμίες: Πόσο πρέπει να περιμένετε πριν το πρώτο τετ-α-τετ

Αναπόφευκτα και πολλές φορές ηθελημένα, αρκετές από αυτές τις γνωριμίες εξελίσσονται σε φλερτ και καταλήγουν σε μόνιμη σχέση ή και στο γάμο!

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Computer-Mediated Communication (Επικοινωνία μέσω Υπολογιστή) δείχνει ότι υπάρχει μια... κρίσιμη καμπή που επηρεάζει την εξέλιξη μιας σχέσης που έχει προκύψει από διαδικτυακή γνωριμία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαδικτυακή επικοινωνία δεν πρέπει να διατηρείται για περισσότερες από 23 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι μετά το χρονικό διάστημα αυτό πρέπει να προγραμματίζεται συνάντηση των δύο πλευρών από κοντά.

Το «επιτρεπτό όριο» κυμαίνεται μεταξύ 17 και 23 ημερών. Εάν η διαδικτυακή επικοινωνία διατηρείται επί μακρόν, είναι πολύ πιθανό να σχηματιστεί μια μη ρεαλιστική εικόνα για τον (υποψήφιο) σύντροφο. Όπως είναι φυσικό, η εξιδανίκευση αυτή φέρνει την απογοήτευση εάν τελικά υπάρξει κάποια συνάντηση από κοντά μετά από καιρό.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Artemio Ramirez, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, εμπνεύστηκε μάλιστα το θέμα της μελέτης από προσωπική του εμπειρία, καθώς γνώρισε τη σύζυγό του μέσω του δικτύου eHarmony το 2005.

Ο Ramirez και οι συνάδελφοί του θέλησαν να εξετάσουν πώς επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τα διαδικτυακά προφίλ, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν μια εικόνα για έναν άλλο χρήστη συμπληρώνοντας μόνοι τους τα «κενά» και κάνοντας υποθέσεις για την πραγματική του ταυτότητα, βασιζόμενοι όμως στις λιγοστές πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος δηλώνει πως έχει χιούμορ, εμείς αυτομάτως πιστεύουμε –ή τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε– ότι πρόκειται για το είδος του χιούμορ που ανταποκρίνεται στις δικές μας προτιμήσεις.

Οι προσδοκίες αυτές ολοένα και διογκώνονται με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιβεβαίωσαν την αρχική τους θεωρία έπειτα από έρευνα που περιελάμβανε 433 χρήστες ιστοσελίδων διαδικτυακών γνωριμιών, καθένας από τους οποίους είχε συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά κατά το περασμένο έτος με κάποιο άτομο που είχε γνωρίσει μέσω του δικτύου.

Διαβάστε επίσης:

Το τρίτο πρόσωπο και η «κλοπή» του συντρόφου
Διάρκεια στα προκαταρκτικά: Τι θέλουν οι άντρες και τι οι γυναίκες
Ποια αντικείμενα στο σπίτι «σκοτώνουν» τη γυναικεία λίμπιντο