ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρωτας στα χρόνια των social media: Πώς θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας με τη γλώσσα του σώματος

Οι διαδικτυακές γνωριμίες είναι πλέον ο δεύτερος δημοφιλέστερος τρόπος να γνωριστούν δύο άνθρωποι και να συνάψουν ερωτική σχέση, μετά τη γνωριμία μέσω κοινών γνωστών ή φίλων.

Έρωτας στα χρόνια των social media: Πώς θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας με τη γλώσσα του σώματος

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σήμερα 91 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ γνωρίζουν ένα πιθανό ταίρι μέσω του «έξυπνου» κινητού τους, εκ των οποίων ποσοστό 70% είναι ηλικίας 16 έως 34 ετών.

Μια φωτογραφία είναι συχνά το έναυσμα για να ξεκινήσει η επικοινωνία μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, οπότε είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς πώς μπορεί να κάνει την καλύτερη δυνατή εντύπωση με το λιγότερο δυνατό κόπο!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCB της Καλιφόρνια αποφάσισαν λοιπόν να μελετήσουν πώς η γλώσσα του σώματος, συγκεκριμένα η «πόζα» του άντρα ή της γυναίκας, μπορεί να επηρεάσει την εντύπωση που δίνει στο αντίθετο φύλο.

bigstock Virtual Love 7638565

«Γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες ότι η ‘ανοιχτή’ στάση του σώματος εκπέμπει αυτοπεποίθηση, υψηλή αυτοεκτίμηση, εξωστρέφεια και χαλαρότητα. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τanya Vacharkulksemsuk.

Προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος το ρόλο της στάσης του σώματος στο ερωτικό παιχνίδι, οι ερευνητές σχεδίασαν δύο πειράματα. Αρχικά, βιντεοσκόπησαν τις αλληλεπιδράσεις 144 ζευγαριών κατά τη διάρκεια ταχυ-ραντεβού (speed dating) ώστε να διαπιστώσουν εάν πράγματι η πιο «ανοιχτή» πόζα οδηγεί σε καλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Μετά από κάθε ραντεβού, το οποίο διήρκησε 4 λεπτά, καθένας από τους συμμετέχοντες βαθμολόγησε το ταίρι του και δήλωσε εάν θα ήθελε να επαναλάβει το ραντεβού με το συγκεκριμένο άτομο στο μέλλον.

Διαπιστώθηκε ότι η προβολή του κορμού, η έκταση των χεριών και το άπλωμα των ποδιών συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει κανείς το ερωτικό ενδιαφέρον του αντίθετου φύλο, πιθανώς επειδή δείχνει ότι είναι πιο δεκτικός αλλά και κυρίαρχος.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή τύπου Tinder (online εύρεση συντρόφου μέσω φωτογραφιών), δημιουργώντας για κάθε χρήστη (6 συνολικά, 3 άντρες και 3 γυναίκες) δύο διαφορετικά προφίλ, ένα με πιο «επεκτατικές» και ένα με πιο συνεσταλμένες πόζες. Στην πρώτη περίπτωση, τα πόδια ήταν τεντωμένα ή ελαφρώς ανοιχτά (για τους άντρες), η πλάτη έγερνε προς τα πίσω ή τα χέρια ήταν απλωμένα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τα πόδια ή τα χέρια ήταν σταυρωμένα και η πλάτη σκυφτή.

Τα προφίλ «ανέβηκαν» για δύο σαββατοκύριακα και οι ερευνητές κατέγραψαν ποια ήταν αυτά που προσέλκυσαν το περισσότερο ερωτικό ενδιαφέρον. Όπως είχαν προβλέψει οι ερευνητές, τα προφίλ με τις πιο «ανοιχτές» φωτογραφίες δέχτηκαν περισσότερες προτάσεις για γνωριμία και ραντεβού.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι όταν εκπέμπουν εξωστρέφεια μέσω της στάσης του σώματός τους, ωστόσο για τους άντρες τα αποτελέσματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι για τις γυναίκες.

«Είναι φανερό ότι η σωματική επεκτατικότητα μπορεί να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες κάποιου να κάνει ένα πετυχημένο ξεκίνημα σε μια ρομαντική σχέση», σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS.

Διαβάστε επίσης:

Online dating: Ποιοι έχουν τις περισσότερες επιτυχίες

Τα μυστικά του επιτυχημένου online dating

Διαδικτυακές γνωριμίες: Πόσο πρέπει να περιμένετε πριν το πρώτο τετ-α-τετ

Οι λέξεις-κλειδιά για να προσελκύσετε διαδικτυακά το αντίθετο φύλο