ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τέσσερα ΣΜΝ από τα οποία μπορεί να έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, από το 2014 έως το 2015 σημειώθηκε αύξηση 6% των διαγνωσμένων κρουσμάτων χλαμυδίων και 13% γονόρροιας.

Τέσσερα ΣΜΝ από τα οποία μπορεί να έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε

Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων με κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί λόγω απουσίας εμφανών συμπτωμάτων.

«Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποκαλούνται και “σιωπηλή επιδημία”, επειδή συνήθως δεν έχουν εξωτερικά σημάδια» σημειώνει ο Debby Herbenick, διδάκτωρ και ερευνητής του σεξ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί και να μην το γνωρίζετε, κάτι που ισχύει και για τον/τη σύντροφό σας.

Δείτε ποια είναι τα τέσσερα κοινά ΣΜΝ από τα οποία μπορεί κάποιος να μολυνθεί και να μην το αντιληφθεί και πώς αντιμετωπίζονται.

Γονόρροια

Η γονόρροια ή βλεννόρροια προκαλείται από το βακτήριο του γονόκοκκου που είναι γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae. Μεταδίδεται μέσω του σεξ χωρίς προφυλακτικό (κόλπος, στόμα, πρωκτός) και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στα γεννητικά όργανα, το ορθό ή τον λαιμό. Η χρήση προφυλακτικού προσφέρει σχεδόν 100% προστασία από τη μετάδοση της νόσου.

Οι γυναίκες συχνά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και αν υπάρχουν μοιάζουν με αυτά μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης, που σημαίνει ότι μπορεί να μην το καταλάβετε. Στους άνδρες η μόλυνση στο λαιμό ή το ορθό, τις περισσότερες φορές δεν έχει συμπτώματα, ενώ στο πέος συνοδεύεται από πρασινωπές ή κιτρινωπές εκκρίσεις και αίσθηση καύσου κατά την ούρηση. Σπάνια μπορεί να νιώσει κάποιος πόνο στους όρχεις. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως 3 έως 5 ημέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια φλεγμονή των όρχεων που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Η γονόρροια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Επειδή κάποια στελέχη της είναι ανθεκτικά στην αντιβίωση, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι το πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Όπως και στη γονόρροια, η χρήση προφυλακτικού είναι σχεδόν 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της μετάδοσης.

Τα χλαμύδια σπάνια έχουν εμφανή συμπτώματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συνήθεις ενοχλήσεις είναι περίεργες εκκρίσεις και κάψιμο κατά την ούρηση. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και μελλοντική στειρότητα. Η λοίμωξη από χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού και της γέννησης μωρού με χαμηλό βάρος.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις κατάλληλες εξετάσεις.

Τα χλαμύδια θεραπεύονται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

bigstock 146839175

Έρπης γεννητικών οργάνων

Οι περισσότεροι άνθρωποι με έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν λόγω των ήπιων ή σχεδόν ανεπαίσθητων συμπτωμάτων. Ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ακόμη και εάν το άτομο με τον ιό δεν έχει συμπτώματα ή σημάδια λοίμωξης.

Μόλις ο ιός εισέρχεται μέσω του δέρματος, ταξιδεύει κατά μήκος των νευρικών οδών. Μπορεί να παραμείνει αδρανής (ανενεργός) στα νεύρα επ' αόριστον. Όταν ο ιός καταστεί ενεργός ταξιδεύει κατά μήκος των νεύρων στην επιφάνεια του δέρματος. Σε αυτό το σημείο μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα, τα οποία, ωστόσο, είναι πιθανό να περάσουν απαρατήρητα.

Ακόμα και η χρήση προφυλακτικού δεν μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού, καθώς ο έρπης μπορεί να βρίσκεται σε σημείο της περιοχής των γεννητικών οργάνων που παραμένει ακάλυπτο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ραγάδες, ερεθισμό ή κόκκινες περιοχές γύρω από τα γεννητικά σας όργανα, χωρίς πόνο, κνησμό, ή τσούξιμο, κνησμό ή μούδιασμα γύρω από τα γεννητικά σας όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού, μικρές φουσκάλες που σπάνε και προκαλούν επώδυνες πληγές. Αυτές μπορεί να είναι πάνω ή γύρω από τα γεννητικά σας όργανα (πέος ή κόλπος) ή στους γλουτούς, στους μηρούς, ή τσην περιοχή του πρωκτού.

Πιο σπάνια, μπορεί να εμφανίσετε φουσκάλες στο εσωτερικό της ουρήθρας. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος κατά την ούρηση, πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, συμπτώματα γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, της διόγκωσης των λεμφαδένων και της κόπωσης.

Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες μετά την αρχική επαφή και έκθεσή σας στον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Επίσης, μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα μέχρι και μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά τη μόλυνση! Όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται σύντομα μετά τη μόλυνση, τείνουν να είναι σοβαρά και επώδυνα.

Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε έρπητα στα γεννητικά όργανα ή κάποια άλλη πάθηση είναι οι ιατρικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, μόνο αντι-ιικά φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) προκαλεί μεγάλο αριθμό σοβαρών νοσημάτων, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Μάλιστα ειδικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο ιός HPV αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο, καθώς μία γυναίκα δε μπορεί να αναπτύξει αυτόν τον καρκίνο αν δε μολυνθεί από τον ιό.

Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης, αλλά όχι στην εξάλειψή του.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν έχει σχεδόν ποτέ ορατά συμπτώματα. Τα περισσότερα στελέχη του δεν προκαλούν κονδυλώματα, και όταν το κάνουν, είναι συχνά μικροσκοπικά και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Στις γυναίκες εντοπίζεται μέσω του Τεστ Παπανικολάου, ενώ στους άνδρες ανιχνεύεται πιο δύσκολα μέσω της αυτοεξέτασης και της κλινικής εξέτασης από το γιατρό.

Τα γεννητικά κονδυλώματα αντιμετωπίζονται είτε με συντηρητική θεραπεία (τοπική εφαρμογή φαρμάκων) ή με επεμβατικές μεθόδους (ηλεκτροκαυτηριασμό ή laser εξάχνωση). Ο σχεδιασμός της θεραπείας καθορίζεται από την έκταση της νόσου καθώς και από τα σημεία εντόπισμού της. Τα γεννητικά κονδυλώματα υποτροπιάζουν πολύ συχνά παρά τη θεραπεία τους .

Το HPV εμβόλιο αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο πρωτογενούς πρόληψης, καθώς η λοίμωξη από τον ιό που προκαλεί τον καρκίνο δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές αν δεν λάβετε θεραπεία