ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέεται ο HPV με τον καρκίνο του λαιμού

Μιχάλης Θερμόπουλος

Υπάρχουν περισσότερα από 100 στελέχη HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). Ορισμένοι τύποι του ιού μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Πώς συνδέεται ο HPV με τον καρκίνο του λαιμού
Bigstock

Ο HPV-16 έχει συνδεθεί με την αύξηση διαγνώσεων καρκίνου του στοματοφάρυγγα, κοινώς γνωστού ως καρκίνου του λαιμού. Είναι ο πιο κοινός καρκίνος που σχετίζεται με τον HPV στους άνδρες και το ποσοστό μόλυνσης συνεχίζει να αυξάνεται.

Η δρ. Katharine Price, ογκολόγος στο Mayo Clinic Comprehensive Cancer Center, λέει ότι αν και ο καρκίνος του λαιμού, που σχετίζεται με τον HPV, είναι συχνά ιάσιμος, η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε.

Οι στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι που σχετίζονται με τον HPV και εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες. Περίπου το 60-70% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου συνδέονται με τον HPV. Ο δρ. Price εξηγεί τα σημεία που αναπτύσσεται πιο συχνά:

"Σε μεγάλο βαθμό στον στοματοφάρυγγα: στο τμήμα του λαιμού που βρίσκεται στην αμυγδαλή και στη συνέχεια φτάνει γύρω στο πίσω μέρος της γλώσσας. Εκεί ακριβώς είναι όλος αυτός ο πλούσιος σε λεμφαδένες ιστός".

Καρκίνος λαιμού: Πρόληψη

Αυτοί οι καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι, αλλά η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη, ξεκινώντας με το εμβόλιο ενάντια στον HPV.

"Είναι ένα εμβόλιο που συνιστάται για όλα τα αγόρια και τα κορίτσια σε προεφηβική ηλικία", λέει ο δρ. Price. Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο φυσικά και σε ενήλικες, κατά κανόνα έως 45 ετών.

“Είναι πολύ καλύτερο να κάνετε ένα εμβόλιο που είναι ασφαλές, που δεν έχει μακροχρόνιες παρενέργειες ή επιπλοκές παρά να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία”, λέει ο ίδιος.

Μαζί με τον εμβολιασμό, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο στον λαιμό, αποφεύγοντας το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Η μόλυνση από τον ιό HPV είναι συχνά χωρίς συμπτώματα και -πέρα από τον λαιμό- μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πέους και του πρωκτού.

Πηγή: mayoclinic.org