ΥΓΕΙΑ

Ποιοι γονείς αποφεύγουν να κάνουν στα παιδιά το εμβόλιο κατά του HPV

Σινάνη Αικατερίνη

Οι εύποροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να παραλείψουν το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στα παιδιά τους, θέτοντάς τα σε κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης.

Ποιοι γονείς αποφεύγουν να κάνουν στα παιδιά το εμβόλιο κατά του HPV

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ευκατάστατων γονέων (65%) δεν κάνουν στους εφήβους το εμβόλιο έναντι του HPV, συγκριτικά με το 40% των μη προνομιούχων γονέων, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι εύποροι γονείς μπορεί να υπονομεύουν την υγεία των παιδιών τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσής τους από τον ιό HPV», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kalyani Sonawane, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. «Οι παρενέργειες του εμβολίου έναντι του HPV είναι ενδεχομένως υπερβολικές στο μυαλό των γονέων».

Ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και θεωρείται υπεύθυνος για περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει ως στόχο το 80% των εφήβων να λάβουν την πλήρη σειρά εμβολίων κατά του HPV έως το 2030, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μείνει στάσιμο στο περίπου 63% των εφήβων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η «αντίστροφη ανισότητα», δηλαδή τα άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ή μειονότητες να έχουν καλύτερη κάλυψη στον εμβολιασμό κατά του HPV συγκριτικά με τα πιο εύπορα άτομα, έχει γίνει παράγοντας για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα ετήσιας έρευνας που εξετάζει τους γονείς σχετικά με την εφηβική κάλυψη για διάφορα εμβόλια ρουτίνας.

Διαπίστωσαν ότι οι λευκοί γονείς, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, εμφάνιζαν αντίσταση στον εμβολιασμό κατά του HPV, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ashish Deshmukh, συν-επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Ελέγχου του Καρκίνου του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Δεδομένου ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς εφήβους είναι λευκοί, οι αποφάσεις των γονέων τους για τον εμβολιασμό, επηρεάζουν σημαντικά την ανοσία της αγέλης ολόκληρης της ηλικιακής ομάδας, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Εάν οι περισσότεροι έφηβοι είναι λευκοί και προέρχονται από οικογένειες μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος και εάν οι γονείς τους θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές, τότε αυτό επηρεάζει την εμβολιαστική κάλυψη» δήλωσε η Sonawane.

Οι ευκατάστατοι γονείς επικαλέστηκαν γενικότερες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια για την άρνηση εμβολιασμού των παιδιών τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γονείς των μειονοτήτων είναι πιο πιθανό να αποδεχθούν το εμβόλιο και να αντιληφθούν την απειλή της μόλυνσης από τον ιό HPV ως μεγαλύτερη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αυτή είναι μια ακριβής αντίληψη, δεδομένου ότι οι μαύρες και οι ισπανόφωνες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και να πεθάνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αλλά τα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνονται μεταξύ των λευκών γυναικών σε επαρχίες με χαμηλό εισόδημα και μεταξύ των γυναικών στα 30 τους, δήλωσε ο Deshmukh.

Το εμβόλιο κατά του HPV εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2006, δήλωσαν οι ερευνητές. Συνιστάται για εφήβους, αλλά μπορεί να χορηγηθεί ως συμπληρωματικό εμβόλιο μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Επειδή ο HPV είναι τόσο διαδεδομένος, οι ειδικοί συνιστούν στους εφήβους να κάνουν το εμβόλιο πριν εκτεθούν στον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Regional Health-Americas.