ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οργασμός: Το «χρήμα» της σχέσης

Μια νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καθόλου ρομαντική θεωρία για τον ρόλο του οργασμού στις ερωτικές σχέσεις παρουσιάζει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Socioaffective Neuroscience and Psychology.

Οργασμός: Το «χρήμα» της σχέσης

Οι μέχρι τώρα επικρατέστερες θεωρίες για τον λόγο ύπαρξης του οργασμού ήταν η ψυχολογική και σωματική ικανοποίηση, η ψυχολογική τόνωση του συντρόφου και, πιο πρόσφατα, η διευκόλυνση της αναπαραγωγής. Η νέα μελέτη έρχεται να ρίξει στο τραπέζι έναν ακόμη –κάπως πρακτικό και κυνικό– λόγο.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Δρ Νταϊάνα Φλίσμαν από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ο οργασμός αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το «χρήμα» της ερωτικής σχέσης, όπου αυτός που το προσφέρει αναμένει ως «αντάλλαγμα» τη συνέχιση της «σεξουαλικής συναλλαγής».

Η έντονη σεξουαλική απόλαυση, αναφέρει η ερευνήτρια, λειτουργεί ως τεχνική ενθάρρυνσης του ερωτικού συντρόφου που σκοπό έχει να επηρεάσει τη συμπεριφορά του. Ως μηχανισμός εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, αυτή η επιβράβευση μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο έλεγχος σε μια σχέση ή ακόμη και να εξασφαλιστεί η αναπαραγωγική επιτυχία, αποτρέποντας για παράδειγμα τον άνδρα να αναζητήσει άλλες «αναπαραγωγικές ευκαιρίες» ή τη γυναίκα να εγκαταλείψει τον πατέρα των παιδιών της.

Δεδομένου ότι ο γυναικείος οργασμός είναι λιγότερο συχνός από τον ανδρικό, η ερευνήτρια εκτιμά ότι η γυναικεία σεξουαλική απόλαυση αποτελεί πολύ πιο ισχυρή μορφή ενθάρρυνσης.

bigstock Female Hand Pulling White Shee 112395272

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Φλίσμαν, ο οργασμός και η έντονη ερωτική απόλαυση εξελίχθηκαν σαν ένα είδος «σεξουαλικού χρήματος». «Όλα τα ζώα» αναφέρει «εμπλέκονται σε συμπεριφορές με θετικά αποτελέσματα και μαθαίνουν να συσχετίζουν την ανταμοιβή με το ερέθισμα από το οποίο προέρχεται, καταλήγοντας να αναγνωρίζουν το ίδιο το ερέθισμα ως ανταμοιβή». Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους, αφού όταν ένα άτομο λαμβάνει σεξουαλική απόλαυση από έναν συγκεκριμένο σύντροφο αναγνωρίζει ως ανταμοιβή τον ίδιο τον σύντροφο, τη μυρωδιά του, τη φωνή του κ.λπ.

Κλείνοντας, η Δρ Φλίσμαν αναφέρει: «Το φαγητό, η ζεστασιά, ο ύπνος και η σεξουαλική απόλαυση αποτελούν μερικά παραδείγματα ανταμοιβών που παρέχουν ευχαρίστηση, μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και ενδεχομένως οδηγούν σε αλλαγές στη συμπεριφορά. Ειδικά το σεξ είναι εξαιρετικά ισχυρή ανταμοιβή και όσον αφορά τη σωματική απόλαυση δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τον οργασμό».

Διαβάστε επίσης:

Τι καινούριο μάθαμε για το σεξ μέσα στο 2016