ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ψωρίαση στους άνδρες: Πώς επηρεάζει τη στυτική λειτουργία

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που επηρεάζει περίπου το 1-3 % του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ψωρίαση στους άνδρες: Πώς επηρεάζει τη στυτική λειτουργία

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε συσχέτιση των διαταραχών της στύσης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους πάσχοντες από ψωρίαση που οδηγεί σε σημαντική αλλοίωση της ποιότητας ζωής τους.

erectal dysfunction

Στη μελέτη συμμετείχαν 191 άντρες με ψωρίαση και 191 υγιείς άντρες. Το 52,9% των ασθενών με ψωρίαση είχαν ένδειξη στυτικής δυσλειτουργίας, συγκρινόμενοι με το 40,3% στην ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα στην ομάδα ψωρίασης έδειξαν πως η ηλικία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία στους ασθενείς.

Η ηλικία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Οι διαταραχές της στύσης αποτελούν παράγοντα πρόβλεψης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρόδρομο σημάδι για τη στεφανιαία νόσο.

Έχει αποδειχτεί πως η συγκεκριμένη δυσλειτουργία οταν οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, προκαλεί βλάβη των αγγείων τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα του σώματος.

Η διαταραχή της στύσης προηγείται 3-5 χρόνια της εμφάνισης κλινικού καρδιαγγειακού συμβάντος.

Η μελέτη διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Impotence Research.

Διαβάστε επίσης:

Το αλκοολούχο που διπλασιάζει τον κίνδυνο ψωρίασης στις γυναίκες

Ψωρίαση: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε