ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προβλήματα στύσης: Τι δείχνουν για την υγεία των ανδρών

Μπορεί να υποθέτετε ότι φταίει η ηλικία ή το γεγονός ότι ήπιατε λίγο παραπάνω, αλλά η αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης της στύσης μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προβλήματα στύσης: Τι δείχνουν για την υγεία των ανδρών

Η ανικανότητα, η οποία υπολογίζεται ότι αφορά τους μισούς άνδρες άνω των 40, μπορεί να προκληθεί από υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, σύμφωνα με το NHS.

Ποιες είναι όμως οι λιγότερο γνωστές αιτίες;

Αν και συνήθως οφείλεται στο άγχος, η αδυναμία επίτευξης στύσης μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής νόσου.

Για την επίτευξη της στύσης πρέπει τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στο πέος του άνδρα να διαστέλλονται. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη κυκλοφορία αίματος και η διόγκωση του πέους.

Αλλά οι καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αρτηριών, που συνεπάγεται μειωμένη ροή αίματος.

Αυτό προκαλεί προβλήματα επίτευξης ή διατήρησης της στύσης.

Η στένωση των αρτηριών ή η αθηροσκλήρωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Επειδή οι αρτηρίες στο πέος είναι στενές, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Ο καθηγητής Albert Ferro, ειδικός στην καρδιαγγειακή κλινική φαρμακολογία στο King's College του Λονδίνου, λέει: «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι μια πρώιμη εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση της σιωπηλής καρδιακής νόσου είναι σημαντική γιατί επιτρέπει την έναρξη προληπτικών θεραπειών σε πρώιμο στάδιο, βοηθώντας έτσι τα άτομα αυτά να ζήσουν περισσότερα υγιή χρόνια».

Τα τρία τέταρτα των ανδρών δεν γνωρίζουν ότι το να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη στύση, αποτελεί σημάδι καρδιακής νόσου, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 2.000 άνδρες.

Ο διαβήτης συνήθως σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την μη παραγωγή αρκετής ινσουλίνης.

Αλλά οι άνδρες με διαβήτη είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα επίτευξης και διατήρησης της στύσης.

Οι άνδρες με διαβήτη πιστεύεται ότι αναπτύσσουν στυτική δυσλειτουργία έως και 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες που δεν αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα, σύμφωνα με το Diabetes UK.

Οι διαβητικοί μπορεί να έχουν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, κάτιμ που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της στύσης.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να δυσκολέψουν τη διατήρηση της στύσης στους διαβητικούς είναι το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η σωματική αδράνεια.

«Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το χρόνιο στρες και η έλλειψη ύπνου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία», δήλωσε ο ανδρολόγος Amr Raheem.

Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία δεν αρκεί να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο μπλε χάπι.

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες δρουν βλάπτοντας τον στυτικό ιστό, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που ευθύνονται για τη στύση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό εάν αναπτύξετε στυτική δυσλειτουργία αντί να παίρνετε απλώς Viagra. Ο γιατρός θα σας παραπέμψει για εξετάσεις αίματος προκειμένου να αποκλείσει υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Ορμονικές ανισορροπίες

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί επίσης να ευθύνονται για τις χαμηλές επιδόσεις στο σεξ, λένε οι ειδικοί.

Η τεστοστερόνη ρυθμίζει τη σεξουαλική ορμή και τη ροή του αίματος στους άνδρες.

Εάν δεν έχετε αρκετή τεστεστερόνη, η λίμπιντο σας μπορεί να μειωθεί. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν επίσης να μειώσουν τη ροή του αίματος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της στύσης.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν άγχος και αύξηση βάρους, παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης, η γήρανση και η παχυσαρκία.

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) μπορεί να βοηθήσει στη στυτική δυσλειτουργία σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει όμως παρενέργειες, όπως είναι η λιπαρότητα της επιδερμίδας, ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων και η υπνική άπνοια.

«Ως κοινωνία, πρέπει να καταρρίψουμε το στίγμα που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία κάποιου, ειδικά σε περιπτώσεις που επηρεάζει τη γονιμότητα και την οικειότητα», καταλήγουν οι ειδικοί.

Πηγή: Mail Online