ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εναλλαγές του καιρού επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν άμεση επίδραση στην κατάσταση της υγείας μας και στη διάθεσή μας.

Οι εναλλαγές του καιρού επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν άμεση επίδραση στην κατάσταση της υγείας μας και στη διάθεσή μας.

Δείτε πώς η υπερβολική ζέστη, το κρύο ή μια φυσική καταστροφή μπορούν να καθορίσουν την ποιότητα ζωής μας.

1. Ο χειμώνας φέρνει μελαγχολία

Οι ψυχολόγοι ονομάζουν επίσημα τη χειμερινή μελαγχολία εποχική συναισθηματική διαταραχή. Τα άτομα που κατοικούν σε πιο ψυχρά κλίματα αντιμετωπίζουν συχνότερα αυτή τη διαταραχή, λόγω της περιορισμένης έκθεσης στο φως του ήλιου.

2. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν τα συμπτώματα ψυχικής νόσου

Οι τυφώνες και οι πλημμύρες συμβάλλουν σημαντικά στο έντονο στρες. Αυτό οφείλεται τόσο στο ίδιο το γεγονός όσο και στην προσπάθεια που χρειάζεται για να ξεπεραστεί. Η Εθνική Ομοσπονδία για την Άγρια Ζωή εκτιμά ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά αγχώδεις διαταραχές, στρες και εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

3. Ο άσχημος καιρός μας χαλάει ακόμη περισσότερο τη διάθεση

Μια κακή μέρα μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν ο καιρός είναι βροχερός. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emotion έδειξε ότι η χαμηλή θερμοκρασία, η συννεφιά και η βροχή μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε χειρότερα εάν η διάθεσή μας είναι ήδη κακή.

4. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στη βία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι σε χώρες με πιο ζεστό κλίμα παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά βίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες φάνηκε να επηρεάζουν την επιθετικότητα, με αποτέλεσμα τις βίαιες συμπλοκές και τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης.