ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε συναισθήματα που δε γνωρίζετε ότι είναι… μεταδοτικά

Έχουμε ακούσει για μολυσματικές ασθένειες και μετάδοση ιών, πόσο πιθανό είναι όμως να «κολλήσουμε» μοναξιά;

Πέντε συναισθήματα που δε γνωρίζετε ότι είναι… μεταδοτικά

Έχουμε ακούσει για μολυσματικές ασθένειες και μετάδοση ιών, πόσο πιθανό είναι όμως να «κολλήσουμε» μοναξιά;

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα συναισθήματα μεταδίδονται και μάλιστα υποσυνείδητα, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Δείτε ποια είναι αυτά.

1. Ο εκνευρισμός

Μια κακή μέρα για ένα συνάδελφο ή φίλο μπορεί να σημαίνει ότι και η δική μας μέρα δε θα εξελιχθεί τόσο ευχάριστα. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Neuroscience δείχνει ότι και η παραμικρή επαφή με έναν άτομο που περνά κρίση άγχους πυροδοτεί την έκκριση των ορμονών του στρες και στο δικό μας οργανισμό.

2. Η επιθυμία

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience δείχνει ότι θεωρούμε ένα αντικείμενο πιο ελκυστικό όταν πιστεύουμε ότι το θέλει ή το διεκδικεί και κάποιος άλλος. Οι ειδικοί το ονομάζουν «φαινόμενο της βέρας», καθώς έχουν παρατηρήσει ότι ένας αρραβωνιασμένος ή παντρεμένος άνδρας θεωρείται από τις άλλες γυναίκες πιο θελκτικός.

3. Η μοναξιά

Η κοινωνική δικτύωση ως μέσο άμεσης επικοινωνίας μπορεί, παραδόξως, να εντείνει τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology. Η μοναξιά φαίνεται να εξαπλώνεται όσο προσπαθούμε να κοινωνικοποιηθούμε ηλεκτρονικά με άλλα μοναχικά άτομα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειαζόμαστε είναι η άμεση επαφή.

4. Η αγάπη για το φαγητό

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια δείχνει ότι αν ένα άτομο είναι υπέρβαρο οι φίλοι και οι συγγενείς του έχουν κατά 57% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν παραπανίσια κιλά.

5. Η αηδία

Εάν ένας φίλος μας εντοπίσει μια άσχημη μυρωδιά και νιώσει αηδία, είναι πολύ πιθανό να αισθανθούμε κι εμείς την ίδια αποστροφή, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Ελίζαμπεθ Κρούσμαρκ δηλώνει πως οι φερομόνες που απελευθερώνονται από κάποιον που νιώθει αηδία επηρεάζουν και όσους βρίσκονται γύρω του.

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 πιο βρόμικα μέρη που ίσως επισκέπτεστε καθημερινά!

Το φτέρνισμα φτάνει πιο μακριά από όσο νομίζετε