ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξαρση Εμπόλα στην Αφρική: Συμφωνία 11 χωρών για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας

Με τις χώρες τους να αντιμετωπίζουν μια "άνευ προηγουμένου" έξαρση του ιού Εμπόλα, την πιο θανατηφόρα των τελευταίων δεκαετιών, οι υπουργοί υγείας 11 αφρικανικών χωρών συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής μιας κοινής στρατηγικής για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Έξαρση Εμπόλα στην Αφρική: Συμφωνία 11 χωρών για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας

Ως μέρος του σχεδίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα δημιουργήσει ένα «περιφερειακό κέντρο ελέγχου" στη Γουινέα -μία από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής στο επίκεντρο της επιδημίας- για να βοηθήσει στο συντονισμό της κοινής αυτής δράσης.

Στην επείγουσα διήμερη σύνοδο που συγκάλεσε ο ΠΟΥ στην Γκάνα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Γκάμπια, την Γκάνα, τη Γουινέα, τη Γουινέα-Μπισάου, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Λιβερία, το Μάλι, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα, καθώς και επιζώντες του θανατηφόρου ιού.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η καλύτερη παρακολούθηση των διαπιστωμένων περιστατικών και πιο λεπτομερής και έγκαιρη υποβολή των σχετικών ιατρικών αναφορών, η κινητοποίηση της κοινότητας και των πολιτικών ηγετών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και για αυξημένη διασυνοριακή επικοινωνία.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι η λήψη «δραστικών μέτρων» είναι απαραίτητη για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο οποίος μπορεί να σκοτώσει μέχρι και το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τις 30 Ιουνίου είχαν χάσει τη ζωή τους τα 467 από τα 759 άτομα που διαγνώστηκαν με τον ιό Εμπόλα.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν συνολικά με τον ιό τις τελευταίες δεκαετίες (αναγράφονται μόνο οι χρονιές που ο αριθμός αυτός ήταν αξιοσημείωτος). Είναι εμφανής η έξαρση του 2014 που είναι μακράν η μεγαλύτερη από το 1976.

140703095548-ebola-virus-chart-2-entertain-feature

Διαβάστε επίσης:

Ιός Έμπολα: Επείγουσα συνάντηση συγκάλεσε ο ΠΟΥ

Σε διαστάσεις ρεκόρ έφτασε ο ιός Έμπολα

ΠΟΥ: Χρειάζονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Έμπολα