ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Μάστιγα" για την υγεία της νέας γενιάς η καθιστική ζωή

Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) των ΗΠΑ, σχετικά με την συχνότητα σωματικής άσκησης των σύγχρονων εφήβων.

"Μάστιγα" για την υγεία της νέας γενιάς η καθιστική ζωή

Λιγότεροι από 1 στους 3 έφηβους (ηλικίας 12 έως 18 ετών) ασκούνται επαρκώς καθημερινά για την ηλικία τους, χρόνος που αντιστοιχεί σε έστω και 1 ώρα γυμναστικής/σωματικής άσκησης ημερησίως, ενώ κατά μέσο όρο περνούν 8-10 ώρες την ημέρα καθισμένοι μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή/και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τις τελευταίες δεκαετίες το αμερικανικό ΚΕΠΝ συλλέγει στοιχεία για την υγεία των νέων ανθρώπων μέσω τηλεφωνικών επισκοπήσεων και ερωτηματολογίων. Στην τελευταία έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των νέων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία τους έρευνα, οι επιστήμονες από το αμερικανικό ΚΕΠΝ δεν αρκέστηκαν στα στατιστικά στοιχεία από τις τηλεφωνικές επισκοπήσεις αλλά προχώρησαν και σε μία πιο εξειδικευμένη έρευνα. Εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 450 εφήβων ηλικίας 12 με 15 ετών, τους οποίους υπέβαλλαν σε μια σειρά από απλά τεστ φυσικής αντοχής, όπως ο διάδρομος τρεξίματος.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων διαπίστωσαν τα εξής:

-Μόνο το 42% των εφήβων βρέθηκε ότι είναι σωματικά επαρκώς υγιείς από άποψη φυσικής κατάστασης

-Στα αγόρια αυτό το ποσοστό ήταν οριακά στο 50%, ενώ για τα κορίτσια οι μετρήσεις ήταν χειρότερες αφού μόλις το 34% είχαν καλή φυσική κατάσταση για την ηλικία τους.

-Από το 2004 μέχρι και σήμερα, η γενική φυσική κατάσταση των εφήβων μειώνεται σταθερά και πλέον είναι κατά 10% χειρότερη από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.

Η Janet Fulton, επικεφαλής επιδημιολόγος του αμερικανικού ΚΕΠΝ στον τομέα Φυσικής Δραστηριότητας και Υγείας, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, υποστηρίζει ότι "η καρδιοαναπνευστική υγεία των νέων χειροτερεύει με ρυθμό 1% κάθε χρόνο, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για άτομα στα οποία η σωματική δραστηριότητα πρέπει να έρχεται/συμβαίνει με απόλυτα φυσικό τρόπο (...) Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των νέων είναι ανησυχητικες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η καρδιοαναπνευστική αντοχή ενός ατόμου είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες της μελλοντικής του υγείας, της μείωσης του κινδύνου ασθενειών και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής".

Διαβάστε επίσης:

«Η παχυσαρκία δεν οφείλεται στην υπερκατανάλωση φαγητού»

Δείτε πόσες θερμίδες έχει το κάθε ρόφημα στην καφετέρια (πίνακας)

O HIV ξαναχτυπά στο κοριτσάκι που είχε «θεραπευτεί»

Η παγκόσμια μάστιγα που κόβει περισσότερα χρόνια ζωής από το κάπνισμα