ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες δημιούργησαν διάφανα ποντίκια

Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνική που κάνει τα ποντίκια... αόρατα!

Οι επιστήμονες δημιούργησαν διάφανα ποντίκια

Στόχος τους δεν ήταν να κλέψουν τις εντυπώσεις αλλά να μελετήσουν σε βάθος τους μηχανισμούς πίσω από την εκδήλωση του καρκίνου ή ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Η μέθοδος που εφάρμοσαν οι ερευνητές αφαιρεί σχεδόν εντελώς τις χρωστικές από τους ιστούς –και σκοτώνει εν τέλει τα ποντίκια– επιτρέποντάς τους να μελετούν μεμονωμένα κάθε όργανο χωρίς να χρειάζεται να τεμαχίσουν τα πειραματόζωα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Kazuki Tainaka, με τον τρόπο αυτό «θα είναι ευκολότερο να εξεταστεί πώς εκφράζονται τα γονίδια στους διάφορους ιστούς».

Οι ερευνητές αξιοποίησαν μια σύνθετη ουσία που ονομάζεται αίμη (haem), η οποία δίνει στο αίμα το χαρακτηριστικό του χρώμα. Η αίμη βρίσκεται στους περισσότερους ιστούς του σώματος.

Για να γίνουν τα ποντίκια διαφανή, ένα αλατούχο διάλυμα διοχετεύεται στην καρδιά του ποντικιού, απομακρύνοντας το αίμα από το κυκλοφορικό και σκοτώνοντας τελικά το πειραματόζωο.

Στη συνέχεια, μια χημική ουσία διοχετεύεται στο σώμα του ποντικιού ώστε να προκαλέσει χημική αντίδραση και να διαχωρίσει την αίμα από την αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη παραμένει στο νεκρό σώμα του πειραματόζωου. Το νεκρό ποντίκι εμβυθίζεται στη χημική ουσία έως και για δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τη βοήθεια ειδικού λέιζερ, δημιουργείται μια πλήρης και εξαιρετικά λεπτομερής απεικόνιση ολόκληρου του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Hiroki Ueda, η πρωτοποριακή μέθοδος απεικόνισης «μπορεί να εφαρμοστεί για να μελετήσουμε πώς αναπτύσσεται ένα έμβρυο ή πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος ή ένα αυτοάνοσο νόσημα σε κυτταρικό επίπεδο».

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Ινστιτούτο RIKEN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και τον Οργανισμό Επιστημών και Τεχνολογίας και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Δημιούργησαν γουρούνια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι