ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντίδοτο στην κατάθλιψη οι... ομάδες

Μία νέα βρετανική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες διακρίνονται για την ψυχική τους ισορροπία.

Αντίδοτο στην κατάθλιψη οι... ομάδες

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νταντί, με επικεφαλής τον καθηγητή Φάμπιο Σάνι, μελέτησαν δύο ομάδες ανθρώπων: 1.814 ενήλικες και 1.111 μαθητές.

Στην πρώτη ομάδα, οι επιστήμονες εξέτασαν το βαθμό που κάποιος αισθανόταν ότι ταυτίζεται με την οικογένειά του, την τοπική κοινωνία και άλλες κοινωνικές ομάδες, συσχετίζοντας τον βαθμό ένταξης και ταύτισης, με το ιατρικό ιστορικό καθενός και τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων το τελευταίο εξάμηνο.

Στη δεύτερη ομάδα, οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο ένας μαθητής ταυτιζόταν επίσης με την οικογένειά του και τους φίλους του.

Τα συμπεράσματα

Στην περίπτωση της ομάδας των ενηλίκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ένιωθαν να μην ταυτίζονται με κάποια κοινωνική ομάδα ήταν:

- 20 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη

- 3 φορές πιθανότερο να έχουν πάρει αντικαταθλιπτικά κατά το τελευταίο εξάμηνο

Στην περίπτωση των μαθητών όσοι δεν ταυτίζονταν με κάποια παρέα, διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν τετραπλάσιο κίνδυνο να νιώθουν ψυχολογικό στρες.

«Η ομαδική ζωή μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους από την κατάθλιψη. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν κάποιος υποκειμενικά νιώθει να ταυτίζεται με τις ομάδες. Επιπλέον, με όσες περισσότερες ομάδες ταυτίζεται κανείς, τόσο καλύτερη είναι πιθανό να είναι η ψυχική υγεία του», επισημαίνει ο Δρ Σάνι.