ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κολλημένα τα μωρά με τις οθόνες...

Μια αμερικανική έρευνα αξιολόγησε την έκθεση των μωρών στις οθόνες ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών. Και είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι ενώ δεν ξέρουν ούτε να περπατάνε ούτε να μιλάνε, μπορούν ωστόσο να βγάλουν μια selfie με το κινητό του μπαμπά τους. 

Κολλημένα τα μωρά με τις οθόνες...

Επίσης, παρόλο που δεν έχουν σβήσει ακόμα τα πρώτα τους κεράκια το 1/3 των μωρών έχουν χρησιμοποιήσει Smartphone ή tablet σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Einstein της Φιλαδέλφειας.

Αφού η χρήση της τεχνολογίας έχει γίνει συστηματική πλέον στους ενήλικες, οι επιστήμονες αναρωτιούνται τον αντίκτυπο που θα έχει στους πιο μικρούς.

Για τον σκοπό αυτό, επιστράτευσαν 370 γονείς παιδιών ηλικίας 6 μηνών ως 4 ετών για να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων. Οι οικογένειες ερωτήθηκαν για το ποιες συσκευές έχουν στην κατοχή τους, την ηλικία των παιδιών τους όταν πρωτοχρησιμοποιήσαν μια τέτοια συσκευή και την συχνότητα της χρήσης τους. Στην ετήσια συνάντηση του οργανισμού της παιδιατρικής ακαδημίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα τα οποία έδειξαν τις συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι: τηλεόραση (97%), tablet (83%), Smartphone (77%), ίντερνετ (59%).

Ακόμα, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα ¾ των παιδιών έχουν παίξει βιντεοπαιχνίδια ή έχουν χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή πριν την ηλικία των 2 ετών ενώ σχεδόν όλα έχουν παρακολουθήσει κάποια εκπομπή. Αν το 14% των παιδιών περνούν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο καθώς μεγαλώνουν περνώντας στο 38%. Οι γονείς βέβαια επιβεβαίωσαν ότι επιτρέπουν την χρήση τους μόνο όταν έχουν δουλειά ή προσπαθούν να τα κοιμίσουν.

Έρευνες ήδη έχουν δείξει ότι η υπερέκθεση των παιδιών σε μια οθόνη μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, διαβήτη, έλλειψη προσοχής και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Γι' αυτό η αμερικανική ακαδημία παιδίατρων τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε χρήση οθόνης πριν την ηλικία των 2 ετών καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα στάδια είναι πολύ σημαντική.

Διαβάστε ακόμη:

Παχυσαρκία, tablet, καναπές: Εκρηκτικό μείγμα για τους Έλληνες

To tablet σας παχαίνει! Και όμως δεν είναι ψέμα...