ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος δέρματος: Η selfie της νοσοκόμας που έγινε viral

Ίσως έχετε ακουστά το «φαινόμενο Αντζελίνα Τζολί» ή το «φαινόμενο Τσάρλι Σιν», αποδεικνύεται όμως ότι και οι… κοινοί θνητοί μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κοινή γνώμη και να επιδράσουν θετικά προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Καρκίνος δέρματος: Η selfie της νοσοκόμας που έγινε viral

Ένα τέτοιο φαινόμενο κατέγραψαν οι επιστήμονες στην περίπτωση της Tawny Willoughby, μιας νεαρής νοσοκόμας από το Κεντάκι των ΗΠΑ, η οποία κατάφερε μια φωτογραφία της στο Facebook να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος.

Τον Απρίλιο του 2015, η 27χρονη τότε Willoughby (η οποία πλέον έχει αλλάξει το επώνυμό της σε Dzierzek) δημοσίευσε στο Facebook μια selfie που αποτύπωνε το σοκαριστικό αποτέλεσμα της θεραπείας που έκανε για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του δέρματος. Η κοπέλα παραδέχτηκε ότι από μικρή ηλικία έκανε συχνά σολάριουμ και πως αυτή της η συνήθεια συνέβαλε ώστε να διαγνωστεί για πρώτη φορά με καρκίνο σε ηλικία μόλις 21 ετών. Μέχρι τα 27 της είχε εμφανίσει πέντε φορές βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και μία φορά ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, δύο μορφές μη μελανωματικού καρκίνου.

>>> Δείτε το σχετικό θέμα εδώ: Η φωτογραφία της κοπέλας με καρκίνο του δέρματος που σόκαρε το διαδίκτυο

Η φωτογραφία και το μήνυμα της Willoughby έλαβαν περίπου 50.000 κοινοποιήσεις σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ η ιστορία της προβλήθηκε στα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι κοινοποιήσεις του αρχικού ποστ σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 100.000!

Το ποστ της νεαρής κοπέλας καθώς και η κάλυψη του θέματος από τα μέσα αποδείχτηκαν ισχυρά «εργαλεία» ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ μελέτησαν το «φαινόμενο Tawny Willoughby» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διάσημος για να γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα ένα θέμα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύουν στο περιοδικό Preventive Medicine, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αναζητήσεις στο Google για τον καρκίνο του δέρματος έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ κατά το χρονικό διάστημα που το θέμα της Willoughby κυκλοφορούσε στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, οι αναζητήσεις ήταν κατά 200.000 περισσότερες σε διάστημα έξι ημερών σε σχέση με τις αναμενόμενες και μάλιστα οι περισσότερες λέξεις-κλειδιά αφορούσαν την πρόληψη αλλά και τη σχέση σολάριουμ και καρκίνου του δέρματος.

«Όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τέτοιες ιστορίες έχουν σημαντική επίδραση στο κοινό» αναφέρει ο Σεθ Νόαρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός της σοκαριστικής φωτογραφίας και του δυνατού μηνύματος της Willoughby ήταν τα δύο στοιχεία που εξασφάλισαν την εντυπωσιακή διάδοση του ποστ και κατ' επέκταση το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου για τον καρκίνο του δέρματος και κυρίως για την πρόληψή του.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος του δέρματος: 20 φωτογραφίες που σώζουν ζωές

Ελιές & μελάνωμα: Έξι ύποπτες αλλαγές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αυτοεξέταση δέρματος: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας φυσιολογικής ελιάς