ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο υπερυπολογιστής που «προβλέπει» το θάνατο (video)

Αμερικανοί ερευνητές από τη Βοστώνη δημιούργησαν έναν υπερυπολογιστή που υποστηρίζουν ότι «προβλέπει» με ακρίβεια 95% πότε θα πεθάνει ένας ασθενής.

Ο υπερυπολογιστής που «προβλέπει» το θάνατο (video)

Το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess χρησιμοποιεί το εν λόγω σύστημα, συνδέοντάς το με τα μόνιτορ που παρακολουθούν τις ζωτικές ενδείξεις των ασθενών.

Το σύστημα «αναγνωρίζει τις ασθένειες καλύτερα από τους γιατρούς», ισχυρίζονται οι δημιουργοί του. Υπάρχουν σε αυτόν πληροφορίες που αφορούν σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και καλύπτουν διάστημα 30 ετών. Με βάση τα στοιχεία αυτά προκύπτουν οι διαγνώσεις και οι «προβλέψεις».

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ Δρ Steve Horng δηλώνει πως στόχος είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων. «Όταν έρχεται ένας ασθενής, μπορούμε να μελετήσουμε ό,τι ξέρουμε γι' αυτόν από την τελευταία του επίσκεψη αλλά και από προηγούμενες επισκέψεις. Συγκρίνουμε τα στοιχεία αυτά με πληροφορίες που αφορούν σε άλλους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα υγείας κι έτσι μπορούμε να προβλέψουμε μια διάγνωση που θα προκύψει στο μέλλον.»

«Εάν ο υπολογιστής δείχνει ότι ένας ασθενής πρόκειται να πεθάνει, πιθανότατα θα πεθάνει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Horng.

Ο υπερυπλογιστής συλλέγει δεδομένα για τους ασθενείς κάθε τρία λεπτά, μετρώντας και καταγράφοντας κάθε ζωτική λειτουργία, από τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό έως τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Όπως επισημαίνει ο Horng, στόχος δεν είναι να αντικατασταθεί ο γιατρός αλλά να ενισχυθούν οι δυνατότητές τους για καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.

Ο υπερυπολογιστής του θανάτου δεν είναι όμως η πρώτη καινοτομία που εφαρμόζεται στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess. Πριν από μερικούς μήνες, το κέντρο έγινε το πρώτο στις ΗΠΑ στο οποίο χρησιμοποιείται η συσκευή Google Glass στην καθημερινή ιατρική πράξη. Όταν οι γιατροί επισκέπτονται τους ασθενείς, δεν κουβαλούν μαζί τους κανένα φάκελο ούτε κοιτάζουν ιατρικά αρχεία σε χαρτί. Βλέπουν με τη βοήθεια του Google Glass το ιστορικό του ασθενούς και αναζητούν σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.