ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο ζει ο ιός Ζίκα στο σπέρμα

Ο ιός Ζίκα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία διότι η εμφάνισή του στην αμερικανική ήπειρο συμπίπτει χρονικά με επιδημία σπανίων μέχρι πρόσφατα νευρολογικών ασθενειών (της μικροκεφαλίας στα νεογέννητα και του συνδρόμου Guillain-Barre).

Πόσο ζει ο ιός Ζίκα στο σπέρμα

Ο κύριος τρόπος μετάδοσής του είναι με τα κουνούπια, αλλά έχουν αναφερθεί μερικά κρούσματα μετάδοσης μέσω του σεξ.

Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν σε επιστολή τους που δημοσιεύεται στην online έκδοση της επιθεώρησης «Emerging Infectious Diseases», την οποία εκδίδουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, την περίπτωση ενός 68χρονου συμπατριώτη τους ο οποίος αρρώστησε το 2014, μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του από τις Νήσους Κουκ.

Την περίοδο 2013-2014 είχε ξεσπάσει επιδημία του Ζίκα στη Γαλλική Πολυνησία και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού (συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Κουκ), η οποία θεωρείται και η απαρχή της εφετινής επιδημίας που έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική και Λατινική Αμερική και σε πολλά νησιωτικά συμπλέγματα.

Ο 68χρονος Βρετανός είχε παρουσιάσει πυρετό, λήθαργο και εξάνθημα μία εβδομάδα έπειτα από την επιστροφή του από το ταξίδι.

Οι εξετάσεις του για δάγκειο πυρετό και για ιό Chikungunya ήταν αρνητικές αλλά αυτές για τον Ζίκα θετικές.

Όταν ανάρρωσε, οι γιατροί του συνέχισαν να τον παρακολουθούν για να δουν εάν ο ιός εξακολουθούσε να υπάρχει στο αίμα, στα ούρα ή στο σπέρμα του. Αν και εξαφανίστηκε γρήγορα από τα δύο πρώτα, στο σπέρμα του ήταν ανιχνεύσιμος επί 62 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι γιατροί σημειώνουν στην επιστολή τους ότι δεν είχαν τότε κάνει καλλιέργεια στον ιό που εντόπισαν, επομένως δεν μπορούν να ξέρουν με βεβαιότητα εάν θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργό λοίμωξη σε περίπτωση που μεταδιδόταν με το σεξ σε άλλο άτομο.

Ωστόσο η ύπαρξή του και μόνο στο σπέρμα, υποδηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, γράφουν.

Οι ειδικοί συνιστούν πλέον σε όσους επιστρέφουν από ταξίδια σε χώρες όπου ενδημεί ο Ζίκα, να κάνουν σεξ με προφυλάξεις για αρκετούς μήνες αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα «θέλω» ανδρών και γυναικών στο σεξ

Βουλβοδυνία: Η άγνωστη πάθηση που καταστρέφει την ερωτική ζωή των γυναικών