ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαλαισία: Αφαίρεσαν παρασιτικό δίδυμο μετά από 15 χρόνια – Σοκαριστική φωτογραφία

Ένα 15χρονο αγόρι από τη Μαλαισία «κουβαλούσε» στο στομάχι του τον δίδυμο αδερφό του όλη του τη ζωή.

Μαλαισία: Αφαίρεσαν παρασιτικό δίδυμο μετά από 15 χρόνια – Σοκαριστική φωτογραφία

Υποβλήθηκε πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο παρασιτικός δίδυμος ήταν αρκετά ανεπτυγμένος, καθώς διέθετε μαλλιά, πόδια και γεννητικά όργανα.

Η περίπτωση του 15χρονου Mohd Zul Shahril Saidin ονομάζεται fetus in fetu (έμβρυο μέσα στο έμβρυο), όταν το μερικώς ανεπτυγμένο έμβρυο ενσωματώνεται στο δίδυμο αδερφάκι του που αναπτύσσεται φυσιολογικά εντός της μήτρας.

Η μητέρα του 15χρονου μίλησε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, δηλώνοντας: «Το έμβρυο που αφαιρέθηκε από το στομάχι του γιου μου ήταν ανεπτυγμένο, με όργανα όπως αυτά ενός μωρού. Μόνο η μύτη και το στόμα δεν ήταν πλήρως ανεπτυγμένα.»

34A279D800000578 3610509 image a 105 1464261515797

Ο 15χρονος δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και ενοχλήσεις μέχρι πρόσφατα. Από τότε που ήταν ενός έτους παρουσίαζε ανωμαλία στην όψη της κοιλιάς του, όμως μόλις πριν από μερικούς μήνες άρχισε να εκδηλώνει δυσκολίες στην κίνηση, αφού η κοιλιά του συνέχιζε να διογκώνεται. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί όταν πια εκδήλωσε ισχυρούς πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.

Έμβρυο μέσα στο έμβρυο

Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο και απαντάται περίπου σε μία ανά 500.000 γεννήσεις ζώντος νεογνού. Το ατροφικό δίδυμο μπορεί να περάσει διά μέσου του ομφάλιου λώρου και να αρχίσει να παρασιτεί, στηριζόμενο για τη επιβίωσή του στο υγιές δίδυμο. Το ατροφικό δίδυμο φυσικά δεν επιβιώνει μετά τη γέννηση και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το υγιές δίδυμο.

Στο 80% των περιπτώσεων, το παρασιτικό δίδυμο εντοπίζεται στο στομάχι του υγιούς διδύμου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί εντός του κρανίου.

Η περίπτωση «έμβρυο μέσα στο έμβρυο» περιγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα από το Γερμανό ανατόμο Johann Friedrich Meckel. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί το φαινόμενο fetus in fetu παραλλαγή του ώριμου τερατώματος, μιας μορφής καρκίνου όπου ο όγκος είναι αρκετά ανεπτυγμένος.

Πηγή: Mail Online, Medical Daily

Δείτε κι αυτό:

26χρονη φοιτήτρια «φιλοξενούσε» το δίδυμο αδερφάκι της στον εγκέφαλό της

Απίστευτο! Μωρό γεννήθηκε «έγκυος»

Σοκ στην Κύπρο – Γυναίκα «κουβαλούσε» το δίδυμο αδερφάκι της για 45 χρόνια