ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγιος Λουκάς Κριμαίας:Εκδήλωση για τον θεραπευτή σωμάτων-ψυχών

Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας παρότι έζησε τον προηγούμενοαιώνα, στην μακρινή Σιβηρία, καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια εξόριστος, κατόρθωσενα ξεπεράσει τα σύνορα της
Άγιος Λουκάς Κριμαίας:Εκδήλωση για τον θεραπευτή σωμάτων-ψυχών

Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας παρότι έζησε τον προηγούμενοαιώνα, στην μακρινή Σιβηρία, καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια εξόριστος, κατόρθωσενα ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του και να γίνει γνωστός στους απανταχούΟρθοδόξους μέσω της ζωής του που υπήρξε μια συνεχής και ακούραστη εναλλαγήανάμεσα στο χειρουργικό νυστέρι και το Σταυρό, μια αδιάλειπτη φροντίδα για τηθεραπεία του σώματος και της ψυχής.

Στον Άγιο Λουκά, ως ζώντα μάρτυρα της πίστης, είναιαφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου, στις 18.00, στοΜέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν δύο νέαβιβλία, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου,καθώς και μία ταινία για το βίο του.

Το Newsbomb.gr θέλοντας να τιμήσει τον Άγιο ιατρό είναιχορηγός επικοινωνίας της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η οποία διοργανώνεται από τιςεκδόσεις «Πορφύρα».

Ο εκπαιδευτικός Δημήτριος Κρουσταλλάκης, ο οποίος θα είναιένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr,αναφέρθηκε καταρχήν στη συμβολή του Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου,Ηγούμενου μέχρι πρότινος της Ιεράς Μονής Σαγματά στη Βοιωτία και νυνΜητροπολίτη Αργολίδας, στη διάδοση του ονόματος του Αγίου Λουκά στους ΈλληνεςΟρθοδόξους.

Πλέον, όπως είπε ο κ. Κρουσταλλάκης, χάρη στο ακούραστο έργοτου Μητροπολίτη Νεκταρίου, ο Άγιος Λουκάς Κριμαίας είναι γνωστός στους Έλληνες,οι οποίοι τον επικαλούνται ως ιαματικό και θαυματουργό Άγιο και προσφεύγουν στηΜονή Σαγματά προκειμένου να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανά του που φυλάσσονταιεκεί.

Ο κ. Κρουσταλλάκης αναφέρθηκε επίσης στο ταξίδι-οδοιπορικόπου πραγματοποίησε το 2006 μαζί με την ομάδα του Κέντρου Νεότητος Θηβών σταμέρη που έζησε ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος. Η φήμη του Αγίου, όπως τόνισε, είναιμεγάλη στην ευρύτερη περιοχή της Σιβηρίας και σε πολλές πόλεις υπάρχουνεκκλησίες και μνημεία προς τιμήν του, ενώ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουνεικόνες τους προς ευλογία των ασθενών αλλά και προς στήριξη των ιατρών.

Μεταξύ των πόλεων που επισκέφθηκαν ήταν το Κραζνογιάρκς,περίπου 2.500 χλμ μακριά από τη Σιβηρία, όπου ο Άγιος έζησε εξόριστος τηνπερίοδο 1941-1943. Την περίοδο εκείνη εργάστηκε ως γιατρός στο στρατιωτικόνοσοκομείο, αμειβόμενος μάλιστα με το μισθό της καθαρίστριας. Μεταφέροντας τιςμαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής που είχαν την τύχη να γνωρίσουν την σπουδαίααυτή μορφή της Ορθοδοξίας, ο κ. Κρουσταλλάκης επεσήμανε τους διωγμούς πουυπέστη ο ιατρός και Αρχιεπίσκοπος εξαιτίας της άρνησής του να βγάλει το «ράσο»και να απεκδυθεί της ιερατικής του ιδιότητας.

Είναι γνωστό, ότι πολλές φορές του πρότειναν πολύ σημαντικέςθέσεις σε διάφορα Πανεπιστήμια, με μοναδικό όρο να «αρνηθεί το Χριστό». Ωστόσο,εκείνος ουδέποτε προβληματίστηκε για το τι έπρεπε να επιλέξει. Από νέος είχεβάλει στόχο να υπηρετεί τον Θεό και τον συνάνθρωπό του με οποιοδήποτε κόστος.Παρότι υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους καθηγητές ανατομικής χειρουργικήςκαι ένας από τους πιο επιφανείς επισκόπους, δεν λοξοδρόμησε από την επιλογή τουνα διακονεί με κάθε μέσο και με κάθε κόστος τον συνάνθρωπο.

«Ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο ιατρός έγινε γνωστός στηνΕλλάδα το 1999 όταν κυκλοφόρησε η βιογραφία του από τον πατέρα ΝεκτάριοΑντωνόπουλο. Από τότε ο πατήρ Νεκτάριος, νυν μητροπολίτης Αργολίδος,πραγματοποίησε μαζί με τα παιδιά του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς ΜητροπόλεωςΘηβών και Λεβαδείας μια σειρά ταξιδιών στα μέρη που έζησε ο άγιος Λουκάς. Στοπαρόν τρίτομο βιβλίο περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικές εμπειρίες, οι περιγραφέςτων τόπων μα κυρίως οι μαρτυρίες των ανθρώπων που γνώρισαν τον Άγιο Λουκά»,δήλωσε στο newsbomb.gr, η κα Φωτεινή Μπέη, ψυχολόγος-κοινωνιολόγος που επίσηςθα συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Η κα Μπέη αναφέρθηκε στο σπουδαίο επιστημονικό έργο τουΑγίου Λουκά, ο οποίος δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα, ενώ επεσήμανε τοενδιαφέρον του για τη γενική αναισθησία, που όπως έλεγε, την εποχή εκείνη «ήτανπολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση».

«Ο άγιος Λουκάς ήταν πάντοτε πιστός Χριστιανός. Στοχειρουργείο είχε πάντα την εικόνα της Παναγίας μπροστά στην οποία προσευχότανγια λίγα λεπτά πριν από κάθε επέμβαση. Έπειτα, μ' ένα βαμβάκι ποτισμένο στοιώδιο, έκανε το σημείο του σταυρού στο σώμα του ασθενούς, εκεί που θα γινόταν ητομή και ξεκινούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπέη, μεταφέροντας μαρτυρίεςαπό τα βιβλία του Μητροπολίτη Αργολίδος.

Οι λόγοι των διώξεών του ήταν, συνεχίζει η κα Μπέη, οιγενικοί διωγμοί κατά των Ορθοδόξων και η ιδιαίτερη άρνηση του να υποστηρίξει τη«Ζωντανή Εκκλησία», ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα μέσω του οποίου το σοβιετικόκαθεστώς προσπαθούσε να ελέγξει τους πιστούς.

«Το 1947 του απαγορεύθηκε να μιλά στους φοιτητές, σταμάτησαννα τον καλούν στα ιατρικά συμβούλια και τον απέλυσαν από ιατρικό σύμβουλο,επειδή "γνώριζαν ότι δεν είχε καθαρό παρελθόν: φυλακές, εξορίες,κηρύγματα" κι επειδή αρνιόταν να πηγαίνει χωρίς το ράσο και το σταυρό τουστην εργασία του και σε αυτές τις εκδηλώσεις», ανέφερε η κα Μπέη, μιλώντας γιατους διωγμούς που υπέστη ο Άγιος στη διάρκεια της ζωής του.

Μάλιστα, όπως τόνισε η ίδια, όταν ο Άγιος εκοιμήθη, οι αρχέςθέλοντας να υποβιβάσουν το γεγονός, απαγόρευσαν την εκφορά του νεκρού με ταπόδια από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πράγμα που προκάλεσε τη λαϊκήαγανάκτηση. Τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η εκφορά έγινε στηνκεντρική λεωφόρο της Συμφερούπολης και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες και τηνακολούθησαν πλήθος κόσμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Α΄ Μέρος

Προσφώνηση του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδοςκ. Ιερωνύμου

Θα χαιρετήσουν οι:

- Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρος

- Πρωτοπρ. Γεώργιος Σεφτσένκο, Καθηγητής χειρουργικής, πρ.Υπουργός Ὑγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

- Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ. Σ. &Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Παρουσίαση των νέων βιβλίων του αρχιμ. ΝεκταρίουΑντωνοπούλου:

- «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά», Τόμοι Α΄, Β΄, Γ΄

- «Αγάπησα το Μαρτύριο», Λεύκωμα

Θα μιλήσουν οι:

- Γιώργος Παπαγεωργίου, Καθηγητής χειρουργικής

- Μάρω Βαμβουνάκη, Συγγραφέας

- Γρηγόρης Λακιώτης, Διευθυντής χειρουργικής

- Δημήτριος Κρουσταλλάκης, Εκπαιδευτικός

- Φωτεινή Μπέη, Ψυχολόγος-κοινωνιολόγος

Κείμενα από τα βιβλία θα διαβάσει η ηθοποιός Ελένη Ζιώγα.

Διάλειμμα

Β΄ Μέρος

Προβολή της ταινίας «ΛΟΥΚΑΣ». Θα προλογίσει ο παραγωγός τηςταινίας Oleg Sytnik.